Kunstwerken Kotterbos

Kunstwerken Kotterbos

Plaats: Almere

Locatie: Kotterbos

Kunstenaar: Michel Bongertman

Materiaal: staal, epoxy, hout

Jaar: 2014


Beschrijving:

Om de kwaliteit van het bos voor recreant en natuur te verbeteren hebben de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer vanaf 2012 het Kotterbos in Almere Buiten heringericht. Het gebied is veranderd van een bosgebied naar een open terrein met waterpartijen en wandelboulevards. Het Kotterbos ligt aan de rand van de Oostvaardersplassen, aan de kant van Almere, maar het is feitelijk gebied van Lelystad.

Aan de natuurboulevard, die midden in het bos ligt, zijn 2 kunstwerken gerealiseerd waarvoor de ontwerpfase plaats vond binnen een project van stichting De Zijderups in Almere. In mei 2012 hebben de leerlingen van groep 8 van basisschool De Dukdalf samen met de bewoners van Zorgcentrum Buitenhaeghe in groepjes van drie of vier personen ontwerpen gemaakt voor kunstwerken in de openbare ruimte. De leerlingen zorgden voor de fantasie en de ouderen dachten na over de uitvoerbaarheid van de plannen. Er werden 15 ontwerpen gemaakt. Boswachter Herman Haake van Staatsbosbeheer en beeldhouwer Michel Bongertman hebben twee tekeningen uitgekozen. Bongertman kreeg de opdracht om van deze twee tekeningen een realiseerbaar ontwerp te maken en dat ook uit te voeren.

Tijdens de feestelijke opening van deze natuurboulevard op 24 mei 2014 zijn beide kunstwerken onthuld. Op de noordkant van de natuurboulevard staat het kunstwerk 'levensboom' dat ontworpen is door Mariél en Rosa. De 'levensboom', gemaakt van staal, epoxy en hout, is geïnspireerd op schilderijlijsten. Het kunstwerk 'Vrijheid voor iedereen', een zwarte kooi met twee witte duiven erop, is van dezelfde materialen vervaardigd. Het kunstwerk staat op de zuidelijke punt van de wandelboulevard.

Kunstenaar

Michel Bongertman is op 8 februari 1966 geboren in Wijhe. Vanaf het moment dat hij een cursus beeldhouwen had gevolgd, wist hij wat hij wilde worden. Bongertman volgde 2 jaar een opleiding tot steenhouwer bij een werklozen project. Hierna volgde hij de Kunstacademie in Kampen met als afstudeerrichting beeldhouwen en liep stage in Zimbabwe. Deze stage heeft zijn kunst beïnvloed, Zimbabwe betekent huis van steen.

Zijn werk is symbolisch te noemen. Hij werkt met diverse materialen zoals hout, steen, brons en gips. Bongertman wil mensen geen betekenis opleggen met zijn werk, maar wil dat mensen hun eigen betekenis erin ontdekken. Hij wil mensen raken met zijn werk en emoties losmaken. Bongertma exposeerde in verscheidene projecten en bij de Kunstenaarsvereniging Flevoland. Hij werkt als docent beeldhouwen op het CKV in Dronten en Lelystad en aan de Vrije Academie in Nunspeet. Bongertman woont en werkt in Dronten.