zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Almere

Locatie: Koningin Beatrixpark

Kunstenaar: Karien Vervoort

Materiaal: cortenstaal en gietijzer

Jaar: 1988


Beschrijving:

Ter gelegenheid van het afscheid van de voorzitter van de Raad van Bestuur, Jan Daniël Hooglandt, wilde de Hoogovens een tentoonstelling beeldende kunst organiseren. Als thema koos men de Griekse mythe van Prometheus. Prometheus is de zoon van de titaan Iapetos. Bij de verdeling van gaven en vaardigheden aan de aardse wezens door de Griekse goden was de mens er bekaaid afgekomen. Prometheus stal het, door Zeus zorgvuldig bewaakte, vuur van de goden en gaf het aan de mensheid. Prometheus leerde de mens het gebruik van het vuur en het smeden. Daarmee kon de mens zich in de breedste zin verder ontwikkelen. Zeus gooide Prometheus van de Olympos af en liet hem aan een rots in het Kaukasus‑gebergte ketenen waar de adelaar Ethon elke dag zijn lever kwam opeten. In de nacht groeide de lever echter weer aan. Uiteindelijk werd Prometheus door Herakles, de zoon van Zeus, bevrijd.

De Nederlandse kring van Beeldbouwers nam de organisatie van de beeldententoonstelling op zich en maakte van de mythe een thematische opdrachtstelling. Hierop konden kunstenaars een reflectie insturen. In de eerste ronde werden dertig beeldende kunstenaars uitgekozen voor een voorlichtingsdag op het industrieterrein van Hoogovens IJmuiden. Uiteindelijk werden 14 kunstenaars geselecteerd die evenzoveel monumentale, abstracte kunstwerken maakten. De beelden werden in de werkplaatsen van Hoogovens uitgevoerd in ijzer en aluminium, de belangrijkste materialen die binnen het concern vervaardigd worden. Van 8 mei t/m 31 juli 1988 werden de 14 kunstwerken geëxposeerd op de beeldententoonstelling “Prometheus: licht in beeld" in park Beekestijn in Velsen.

Tijdens de expositie van Hoogovens maakte de Adviescommissie voor Beeldende Kunst (ABK) kennis met het werk van Karien Vervoort en kocht het daar tentoongestelde kunstwerk aan. De gemeente Almere plaatste het object, dat gemaakt is van cortenstaal en gietijzer, in 1990 midden op een pad in het Koningin Beatrixpark in Almere Stad. De wandelaar kon het kunstwerk niet binnen treden maar liep op tegen een transparant, fijnmazig traliewerk. De objecten van Vervoort laten vaak eenzelfde transparantie zien, waardoor de beschouwer tot “het hart” van de sculpturen doordringt. Zij vormen als het ware doorkijkjes, die taps toelopen en zodoende een enorme diepte suggereren.

Inmiddels heeft het kunstwerk een andere plaats gekregen in het park.

Kunstenaar

Catharina Laurentia Maria (Karien) Vervoort is op 23 september 1961 in Sint-Oedenrode geboren. Van 1978 tot 1982 studeert zij voor goud- en zilversmit aan de Middelbare Technische Vakschool in Schoonhoven. Vervolgens studeert zij beeldhouwkunst aan de Gerrit Rietveld Academie en de Jan van Eyck Academie in Amsterdam. Tijdens haar afstudeeropdracht werd Vervoort gegrepen door het thema van de onbegaanbare ruimtes. Van 1987 tot 1994 woonde en werkte zij als beeldhouwster in Amsterdam. Vervolgens vestigde zij zich in Duitsland.