De Wortelaars

De Wortelaars

Plaats: Almere Stad

Locatie: Kathleen Ferrierstraat 51

Kunstenaar: Fleur van den Berg

Materiaal: keramiek en brons

Jaar: 2007


Beschrijving:

In 1993 werd in de Muziekwijk naar architectuur van KuiperCompagnons uit Rotterdam De Toonladder gerealiseerd, een leefgemeenschap voor ouderen. Het complex bestaat uit 154 woningen voor zelfstandige ouderen en voorzieningen voor een completere ouderenverzorging, waaronder 2 woningen waar 12 ouderen met dementie wonen. Centraal op het plein staat een achthoekig gebouw, De Concertmeester. In dit gebouw zit het Ontmoetingscentrum. De gebouwen liggen in een arenavorm rondom een binnentuin.

Na een bezoek aan haar atelier en een gesprek kreeg beeldend kunstenaar Fleur van den Berg van woningcorporatie de Alliantie Flevoland de opdracht om beelden voor De Toonladder te maken. Na een bezoek aan de leefgemeenschap ontwierp zij 'De wortelaars', 3 gestileerde keramieken figuren met wortels van brons. De beeldengroep symboliseert het zoeken naar een nieuw evenwicht, het wortel schieten op een nieuwe, vaak laatste stek. De ene wortelaar vliegt nog door het leven, de andere worstelt, en weer een ander is de weg een beetje kwijt. Hij was gekapt bij zijn voeten en omgekeerd geplant. Deze wortelaar symboliseert onder andere het dementeren. Hij lijkt overigens wel wortel te hebben geschoten want er groeit een nieuw lootje. 

'De wortelaars' zijn onderdeel van de cyclus van het leven. Een cylus van: 'ontkiemen, groeien, bloeien, vruchten dragen, afwerpen, gesnoeid worden, uitlopen, herplant worden, opnieuw wortel schieten, ontspruiten, afsterven, omvallen of gekapt worden, verbranden of rotten, verworden tot voedsel / bouwmateriaal'. 'De vier elementen, aarde, water, lucht en vuur, hebben Fleur van de Berg geïnspireerd voor de kleuren en invulling van 'De wortelaars'. 'De vlieger' heeft een bewolkt luchtlijf en zonnehoofd. 'De worstelaar' heeft een aardbolkop, waterlijf, landbeen en ijsvoetje. En 'kop in het zand' heeft vuurbenen met jaarringen op de voetzolen als van een afgezaagde boomstronk. De beelden zijn in 2007 op betonnen funderingen in de binnentuin van De Toonladder geplaatst, voor het gebouw 'De Concertmeester'. Het keramiek is bij Struktuur 68 in Den Haag gebakken en geglazuurd en vervolgens zijn de onderdelen bij de firma Zuliani Kunst en Terrazzo BV in Zoetermeer tegen een bewapende, betonnen ondergrond in elkaar gezet en de voegen gedicht. De bronzen wortels zijn in Tiel gegoten door bronsgieterij Stijlaart. Bron: fleurvandenberg.nl

Kunstenaar

Fleur van den Berg is in 1972 in Noordwijkerhout geboren. Als kind was zij altijd bezig om dingen te maken. Na de middelbare school ging zij naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, richting Textiel-Monumentaal. Tijdens deze opleiding experimenteerde zij met glas en vond dat al snel een heel boeiend materiaal. Vervolgens heeft zij glasvormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam gevolgd.

Fleur van den Berg maakt beelden, installaties en tekeningen met diverse materialen, waaronder glas, textiel en keramiek. Zij maakt monumentaal werk in opdracht voor de openbare ruimte. In haar werk staat 'la conditione humaine' centraal. Dat wil zeggen dat zij zich bezig houdt met vraagstukken zoals: In wat voor tijd leven we? Wat zijn onze uitdagingen? Waarom is er zo’n grote discrepantie tussen ratio en handelen? Tegelijkertijd wil zij met haar beelden meer magie in de wereld brengen, want door de macht van de verbeelding kun je bergen verzetten!

In 1998 ontving Fleur van den Berg de Deense Politiken Fonden Education Prize Ebeltoft. Een jaar later won zij de publieksprijs tijdens de Leidse Kunstroute. In 2008 vertegenwoordigde zij Nederland in de European Glasscontext in Bornholm Denemarken.