Het geheim van het Arnhemplein

Het geheim van het Arnhemplein

Plaats: Almere Stad

Locatie: Arnhemplein

Kunstenaar: Saskia Burleson

Materiaal: staal

Jaar: 2013


Beschrijving:

Op 23 november 2013 onthulde wethouder Ben Scholten samen met bewoners en manager gebiedsbeheer Gert Diepeveen van Ymere, het kunstwerk 'Het geheim van het Arnhemplein'. In september 2013 startte de werkzaamheden voor de renovatie van het plein. De dertig jaar oude bomen, die het plein donker maakte werden gekapt. Het plein werd opnieuw ingericht.

Als onderdeel van de renovatie stelde woningbouwvereniging Ymere geld beschikbaar voor een kunstwerk op de onderdoorgang van het Arnhemplein naar het Enschedepad. Het nieuwe ontwerp van het Arnhemplein en de signalen van kinderen uit Stedenwijk waren het uitgangspunt. Zij vonden de plek waar het kunstwerk gerealiseerd is te donker. De kinderen van ontmoetings- en activiteitencentrum 'Ons Stekkie' leverde de Almeerse beeldend kunstenaar Saskia Burleson (1976) de inspiratie. Zij hadden tekeningen gemaakt waarin veel blauw was verwerkt. Ook dachten de kinderen mee over het verhaal achter het kunstwerk en het gedicht dat zich op de muur naast het kunstwerk bevindt. Vriendschap en het madeliefje zijn daarbij de basis. 

De muur tegen de woningen aan werden gestukadoord en in een neutrale kleur gesausd. Op de betonnen muur in het midden is een kunstwerk van geperforeerd staal aangebracht met daarop een een blauw-groene print met daarop verschillende madeliefjes. Het is een bijzonder kunstwerk omdat het digitaal geactiveerd kan worden. 'Het geheim van het Arnhemplein' is voorzien van een app waarmee je via je smartphone informatie over het kunstwerk en de plannen voor het plein kunt krijgen. Na de onthulling werd deze app door kinderen uit de buurt geactiveerd. In de avond wordt het kunstwerk aangelicht.

Het vernieuwde Arnhemplein, dat ontworpen is door landschapsarchitect Erwin Zwaan, werd op 18 mei 2016 officieel geopend door wethouder Mark Pol.