Panelen aan lantaarnpalen

Panelen aan  lantaarnpalen

Plaats: Almere

Locatie: Tussen de Vaarten

Kunstenaar: Jan Stadig en buurtbewoners

Materiaal: metaal

Jaar: 2004


Beschrijving:

De straten in Tussen de Vaarten zijn vernoemd naar grote schilders als Goya, El Greco en Rodin. Reproducties op lantaarnpalen lichten de straatnamen toe.

Buurtbewoner Jan Stadig (1946-2005) woonde met veel plezier in de wijk Tussen de Vaarten maar vond de straten een beetje saai, volgens hem ontbrak 'kleur'. Om de wijk wat kleurrijker te maken en ook om de bewoners meer betrokkenheid bij hun eigen wijk te laten voelen, kwam bij hem het idee op om aan de lantarenpalen beschilderde borden te bevestigen. Die borden zouden dan symbolisch het werk van de betreffende schilder moeten uitbeelden. Stadig wilde een project voor de hele buurt te maken. Wekenlang hebben zowel volwassenen als schoolkinderen de borden onder zijn leiding beschilderd in de geest van de vernoemde kunstschilders. Zo kreeg de Miróstraat bijvoorbeeld een schildering van de Spaanse schilder Joan Miró en de Chagallweg een bord met een typische schildering van de Franse schilder Marc Chagall. Omdat de borden 2-zijdig aan lantaarnpalen bevestigd werden, moesten ze aan twee kanten beschilderd worden. De volwassenen beschilderden de borden aan de ene kant en de schoolkinderen de andere zijde. 

Op 29 oktober 2004 werd het project officieel opgeleverd. Wethouder Frits Huis, wethouder kunst & cultuur, onthulde de eerste van de 50 beschilderde panelen op de lantaarnpalen.