Muurschildering Botplein

Muurschildering Botplein
Muurschildering Botplein Muurschildering Botplein Muurschildering Botplein Muurschildering Botplein Muurschildering Botplein Muurschildering Botplein Muurschildering Botplein Muurschildering Botplein

Plaats: Almere

Locatie: Botplein

Kunstenaar: Alice van Renselaar, Anita de Harde

Materiaal: verf

Jaar: 2012


Beschrijving:

In 2011 heeft de Stichting “Winkelcentrum Waterwijk” samen met de gemeente Almere het plan opgevat om op de buitengevel aan de achterzijde van de supermarkt aan het Botplein een muurschildering te laten plaatsen door Alice muurschilderingen. Omdat het om een groot project van ruim 87 m2 ging heeft Alice van Renselaar haar collega Anita de Harde uit Lelystad gevraagd hieraan mee te werken. Samen hebben zij een ontwerp gemaakt. Nadat de muren waren gladgestreken konden ze op 21 mei 2012 beginnen met de uitvoering van de 36 meter lange muurschildering. Drie weken lang hebben ze zeven dagen in de week aan de schildering gewerkt. Op 20 juni 2012 onthulde wethouder Ed Anker de muurschildering die uit 8 delen bestaat. De schildering op de achter- en zijgevel van het gebouw is in pasteltinten uitgevoerd en stelt een geabstraheerd landschap voor met tafereeltjes die je dagelijks in de Waterwijk tegen komt.  

Kunstenaars

Alice van Renselaar is gespecialiceerd in het maken van muurschilderingen in uiteenlopende stijlen.

Anita de Harde werd op 31 oktober 1950 in Groningen geboren. Haar middelbare schoolopleiding volgde zij aan de Kweekschool voor de Detailhandel. Van 1975 – 1983 volgde zij een avondstudie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Tijdens deze studie legde zij zich onder meer toe op beeldhouwen en vrije grafiek. Zij werkte 15 jaar als freelancer voor Donald Duck en later in de Toonder studio’s in Nederhorst den Berg.

De Harde is een zeer veelzijdige kunstenares die schilderijen en beelden maakt. Haar schilderkunst gaat van zeer realistisch naar abstract. In 2007 werd Anita uitgenodigd om deel te nemen aan de Florence Biënnale, een bekende internationale manifestatie van eigentijdse kunst in Italië. In 2010 heeft Anita de Harder op uitnodiging in China een monumentaal beeld gemaakt van 3 meter hoog tijdens een internationaal symposium van beeldhouwers uit de gehele wereld. Uit 1053 inzendingen werden slechts 26 ontwerpen gekozen. Anita’s sculptuur was één van de geselecteerde ontwerpen.