Muurschildering Plein

Muurschildering Plein
Muurschildering Plein Muurschildering Plein Muurschildering Plein

Plaats: Almere Haven

Locatie: Plein / Kruisstraat

Kunstenaar: Nanne Balyon

Materiaal: verf

Jaar: onbekend


Beschrijving:

Op de zijmuur van de supermarkt aan de Kruisstraat zijn 2 schilderingen van Nanne Balyon te zien.

Twee vrouwen en een jongen en een meisje bekijken een schilderij van een Hollands polderlandschap. Het is een mooie zonnige dag, de personen zijn zeer luchtig gekleed. In het schilderij combineert Balyon een Oudhollands polderlandschap met molens, kerktorens, boerderijen en zeilschepen met de moderne Flevopolder. Rechts zien we de havenkom van Almere Haven. De twee polders worden bij elkaar gebracht door een kleurrijk bloembollenveld. De rechtse vrouw draagt een baby op de arm. Het polderlandschap kan de kleine nog niet echt boeien. In tegenstelling tot de schildering van het polderlandschap, dat gestileerd is, zijn de figuren realistisch geschilderd. Omdat Balyon de slagschaduwen schilderde lijkt het van een afstand alsof de mensen voor de muur staan en geen onderdeel van de schildering uitmaken. De gemetselde stenen van de muur maken onderdeel uit van de voorstelling en zijn één voor één geschilderd.

Op de rechter schildering zien we een vrouw met aan weerskanten en jongen. Ook hier lijkt het alsof zij staan voor de gemetselde muur met daarop een schilderij van de onderwaterwereld voor de inpoldering.  De personen zijn realistisch weergegeven, de kleurige vissen en planten op het schilderij zijn gestileerd. Achter de winkelwagens gaat de muurschildering verder. Tussen de dragers van de luifel schilderde Balyon vogels in en onder de bomen, de natuur in de huidige polder.

De vrolijke heldere kleuren, dynamische lijnen en een humoristische ondertoon geven deze muurschilderingen een positieve uitstraling.

Kunstenaar

Nanne Balyon werd op 13 mei 1960 in Den Haag geboren. Hij groeide op in een artistieke familie en is de middelste van vijf broers, van wie ook André en Simon actief zijn als kunstschilder. Balyon leerde het vak aanvankelijk van zijn oudere broer André die sinds 1972 in Amerika woont en werkt. Daarna ging hij 2 jaar in de leer bij Hans van Moerkerken, één van Hollands beste landschapsschilders.

De belangrijkste inspiratiebron in het werk van Balyon is de natuur.  Met een voorkeur voor het Hollandse landschap kan Nanne de sferen van de jaargetijden met een ongelooflijke nauwkeurigheid raken. Nanne Bayon heeft in opdracht van bedrijven en gemeenten een aantal muurschilderingen gemaakt, onder meer in Amsterdam en Almere.