KWAM

KWAM

Plaats: Almere Haven

Locatie: Hoekwierde nabij nr. 126

Kunstenaar: Anne-Marije van Duin

Materiaal: o.a. beton

Jaar: 2014


Beschrijving:

De bewoners van de Hoekwierde kregen in 2011 van de gemeente Almere toestemming om met de Stichting EZH (Experiment Zelfbeheer Hoekwierde) het wijkbeheer voor eigen rekening te nemen. De gemeente stelde een budget beschikbaar. Op de maandelijkse werkochtend komen zo'n 60 buurtgenoten bij elkaar om diverse dingen op te knappen. De vrijwilligers besloten om een speciaal kunstwerk voor de wijk te maken.

Buurtbewoonster en kunstenares Anne-Marije van Duin (1976) werd gevraagd een ontwerp te maken. Zij ontwierp een kunstwerk in L-vorm van 6 x 6 meter dat de dijk, de Hoekwierde en het groen in de wijk verbeeldt. Ondanks de complexiteit van de constructie is het kunstwerk in eigen beheer gemaakt. Eind 2012 werd met vereende krachten het gat voor de fundering met de hand uitgegraven en de bewapening gelegd. Op 4 februari 2013 werd het beton gestort. Vier bewoners vervaardigde zeventien betonnen elementen, die in hoogte oplopen. Het eerste element werd op 31 augustus 2013 geplaatst, waarna op 18 januari 2014 het waterelement volgde.

Na 2 jaar hard werken werd op 14 mei 2014 het kunstwerk KWAM door burgemeester Annemarie Jorritsma geopend. Door een druk op de knop zette de burgemeester de pompen in werking, waardoor de waterpartijen luid borrelend tot leven kwamen. Het kunstwerk verrijst in een mix van betonnen elementen en roodkleurige beplanting als een opengewerkte heuvel uit het gras, een doorsneden wierde ofwel een doorsnede van een kunstmatig opgeworpen heuvel. Het beton staat voor het bouwen dat de bewoners graag doen, de planten stellen het groen voor waar mee gewerkt wordt en het water komt veel in de buurt voor. Kunstenares Anne-Marije van Duin is erg te spreken over het resultaat, een constructie waarbij twee ’trappen’ van beton als dominostenen achter elkaar staan die naar een plant leiden. Tussen de betonnen treden staan lampen die 's avonds het kunstwerk verlichten. Aan het begin van de constructie zijn aan beide kanten vijvertjes aangelegd. "We hadden nog niet iets dat echt symbool stond voor onze buurt in Haven" aldus de kunstenares.