Wandschildering Okerhof

Wandschildering Okerhof

Plaats: Almere Poort

Locatie: Okerhof

Kunstenaar: Kelvin Wilson

Materiaal: verf

Jaar: 2017


Beschrijving:

In 2002 werd tijdens archeologisch booronderzoek op VINDplaats Oker een bijzondere verfstof gevonden: rode oker. Deze verfstof komt van nature niet voor in Almere en is zeer waarschijnlijk in het mesoliticum oftewel de middensteentijd (8.800-4.800 v. Chr.) door de mens uit bergachtig gebied aangevoerd. Oker werd vooral gebruikt bij feesten en rituelen. Als huidverf was het een symbool van levenskracht en vruchtbaarheid. De archeologen gaan er dan ook vanuit dat dit een plek van rituelen was. 

Op 20 mei 2017 onthulde wethouder Frits Huis in het Okerhof samen met kinderen uit de buurt een Erfgoedmarker die in opdracht van de gemeente Almere ontworpen werd door kunstenares Iris la Rütte. Naast de erfgoedmarker is op de gevel van één van de woningen een wandschildering aangebracht door archeologisch illustrator Kelvin Wilson. Wilson is in 1969 geboren in Newcastle upon Tyne en woont sinds 1974 in Nederland. Hij studeerde in 1992 als illustrator af aan de kunstacademie in Rotterdam. De taak van een archeologisch reconstructietekenaar is, in beginsel, de plek, de handelingen en het uiterlijk van onze verre voorouders weer tot leven te brengen. Wilson is bekend van zijn tekeningen van de Egyptische farao’s, de Russische hunebedden en de Schotse prehistorische oudheden. Maar weinig onderwerpen dagen hem zoveel uit als de vondsten uit Almeerse bodem. Houten staken in het water, op een rij van zeshonderd meter lang. Een ontschorste boomstam, gekapt in een gebied waar niemand zou kunnen leven. Een spikkeltje rode verf, gemorst in achtduizend jaar oud zand. Om de historie van het Okerhof te benadrukken maakte Kelvin Wilson een wandschildering in verschillende tinten oker waarop een feestelijk ritueel uit het mesolithicum staat afgebeeld. 

VINDplaats Okerhof is gelegen in het Europakwartier in het hofje tussen de San Marinostraat, Italiëstraat, Europalaan en Frankrijkkade (hoofdingang tussen San Marinostraat 10 en 12).