Gevelornamenten

Gevelornamenten
Gevelornamenten Gevelornamenten

Plaats: Almere

Locatie: Stedenwijk-Noord

Kunstenaar: Annet van der Kamp

Materiaal: beton

Jaar: 2009 - 2012


Beschrijving:

Stedenwijk-Noord is de oudste wijk in Almere Stad en stamt uit het begin van de jaren tachtig. De wijk is gebouwd in opdracht van de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders en kort na de oplevering in eigendom gekomen van woningcorporatie GoedeStede in Almere.

In 2008 werd gestart met de renovatie van de bijna 30 jaar oude woningen. Het renovatieplan werd getekend door 19 Het Atelier Architecten. Het uitgangspunt daarbij is geweest dat elk huis, elke straat, elk blok, deel uitmaakt van een totaalcompositie. Naast de inpandige renovatie werden aan de buitenzijde kenmerken van de Amsterdamse School toegevoegd, zoals mooi metselwerk met details en accenten, zwaardere kozijnprofielen, dakpannen in verschillende kleuren en gevelornamenten.

De wijk bestaat uit drie segmenten genoemd naar de drie noordelijke provincies; Groningen, Friesland en Drenthe. Vanuit het idee dat er ook gevelornamenten dienen te worden opgenomen als onderscheidend en bindend element tussen de verschillende wijken is beeldend kunstenares Annet van der Kamp aan de slag gegaan. Zij ontwierp in opdracht van Woningstichting GoedeStede uit Almere en architectenbureau 19 Het Atelier Architecten uit Zwolle 12 gevelstenen. In de ontwerpen is gezocht naar de visuele vertaling van de provincies. Elke provincie heeft vier soorten unieke stenen, één waarop de provincienaam staat en drie stenen die weergeven waar de provincie voor staat: de aarde, wat erop groeit en wat er leeft. Zo heeft Drenthe afbeeldingen van hunebedden, Drentse heideschapen en heuvels. Groningen de voren op het land, het graan en de zeehonden op het wad en Friesland het water, het riet langs de oevers en de zwaluwen in de lucht. Annet van der Kamp zegt hierover: “Mijn grootste uitdaging was de essentie van elke provincie in drie reliëfstenen te definiëren”.

De 12 verschillende stenen zijn stuk voor stuk uitgevoerd in kleireliëf. Vervolgens zijn ze door de firma Veluwebeton uit Staphorst afgegoten in zandsteen kleurig beton. De 500 stenen van 30 x 30 cm groot werden volgens een vooropgezet plan in de verschillende wijken in de gevels aangebracht.

Kunstenaar

Annet van der Kamp is in 1956 in Meppel geboren. In 1984 studeerde zij af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen, afdeling keramische vormgeving. Daarna deed ze nog enkele vervolgopleidingen, onder andere de keramische praktijkopleiding voor fijn keramiek. Van der Kamp is werkzaam als beeldend kunstenaar. Zij maakt monumentaal werk in de openbare ruimte, tegeltableaus, gedenkbeelden, herinnerbeelden, huisaltaren, sierhekwerk, betonnen reliëf, schilderijen en grafisch ontwerp. Daarnaast houdt zij zich bezig met grafische vormgeving en verzorgt affiches, uitnodigingen en publicaties.

Annet van der Kamp woont en werkt in Zwolle en is sinds 1994 docente keramiek aan de Muzerie, centrum voor kunstzinnige vorming in haar woonplaats. Ook geeft zij les als kunstvakdocent in het basisonderwijs en verzorgt workshops in haar eigen atelier.