Restaurant de Burgemeester

Restaurant de Burgemeester
Restaurant de Burgemeester Restaurant de Burgemeester Restaurant de Burgemeester Restaurant de Burgemeester Restaurant de Burgemeester Restaurant de Burgemeester

Plaats: Almere Haven

Locatie: Markt

Kunstenaar: Nanne en Simon Balyon

Materiaal: verf

Jaar: 2003


Beschrijving:

Op de blinde muur, tegenover de apotheek hebben Nanne en Simon Balyon alle zeven burgemeesters van Almere tot 2003 afgebeeld, Han Lammers, Cees de Cloe, Cees Roozemond, Ralph Pans, Hans Ouwekerk, Jaap van der Doef en Annemarie Jorritsma. Burgemeester Jorritsma heeft in december 2003 de muurschildering onthuld. Tijdens de plechtigheid viel het Annemarie Jorritsma op dat de penning van Almere ontbrak. Die is de week na de onthulling alsnog geschilderd. Helemaal links staat de Almeerse fotograaf Bob Friedländer. Friedländer woont sinds 1980 in Almere en ontving in 2004 de Almere Promotion Award voor de manier waarop hij de stad in beeld brengt. Op het linker balkon is Anneke Frieller-Strikker afgebeeld. Zij was de secretaresse van de eerste Burgemeester van Almere. Naast haar staat Lia Remkes die sinds 1986 de secretaresse van de burgemeesters van Almere is. Op het rechter balkon zien we zittend op de kruk de in 2003 overleden journalist en troubadour Henk Kruit. Kruit schreef veel artikelen en columns over het bestuur van Almere.

In mei 2008 heeft Nanne Balyon de laatste hand gelegd aan een nieuwe stamgasten van het burgemeesterscafé. Oud-wethouder Henk Smeeman is in de plaats gekomen van Burgemeester Annemarie Jorritsma, die zelf verplaatst is naar het balkon, waar de kans minder groot is dat zij met snorren en dergelijke beklad wordt. Ook de eerste burgervader van Almere, Han Lammer is verhuisd naar het balkon. Smeeman was 10 jaar namens de VVD wethouder in Almere. Hij was onder meer verantwoordelijk voor Stedelijk beheer, Kunst en cultuur, Verkeer en vervoer en Milieu. In 2008 nam hij afscheid. Als afscheidscadeau werd hij in het burgemeesterscafé geportretteerd. Geheel rechts op de begane grond werd de chroniqueur Brans Stassen bijgeschilderd. Vanaf 1972 werkte Stassen als stedenbouwkundige aan de bouw van Almere. Vanaf 1984 tot aan zijn pensioen in 2002 was Stassen als stedenbouwkundige in dienst van de gemeente Almere en was tevens lid van de adviescommissie Beeldende Kunstopdrachten Almere.

De burgemeesters zijn omgeven door “grapjes”. Achter het linker raam op de tweede etage gluurt Bush door de zonwering naar buiten. Achter het andere raam is een gekroonde Maxima geschilderd met koningsmantel en scepter. Boven Maxima zien we een raampje waar een tapijt naar buiten hangt. Een groep duiven heeft zich hierop genesteld. Links van dit raam zien we Statler en Waldorf uit de Muppet Show. Links van Bush zien we een hennepkwekerij en rechts naast Maxima is de kabouterfamilie van Rien Poortvliet afgebeeld. Op de eerste verdieping zien we rechts van het balkon een schilderij van Kadinsky en links een schilderij van Monet.

Kunstenaars

Nanne Balyon werd op 13 mei 1960 in Den Haag geboren. Hij groeide op in een artistieke familie en is de middelste van vijf broers, van wie ook André en Simon actief zijn als kunstschilder. Balyon leerde het vak aanvankelijk van zijn oudere broer André die sinds 1972 in Amerika woont en werkt. Daarna ging hij 2 jaar in de leer bij Hans van Moerkerken, één van Hollands beste landschapsschilders.

De belangrijkste inspiratiebron in het werk van Balyon is de natuur.  Met een voorkeur voor het Hollandse landschap kan Nanne de sferen van de jaargetijden met een ongelooflijke nauwkeurigheid raken. Nanne Bayon heeft in opdracht van bedrijven en gemeenten een aantal muurschilderingen gemaakt, onder meer in Amsterdam en Almere.

Simon Balyon is geboren op 12 december 1965 in Den Haag als jongste van vijf broers. Hij bracht zijn jeugd door in Den Haag, was vaak te vinden aan het strand of bij de vissershaven van Scheveningen. Het is dan ook niet vreemd dat veel van Simons onderwerpen aan de zee zijn ontleend.

Na enige jaren als timmerman te hebben gewerkt begreep Simon dat hij dit vak niet zijn hele leven wilde uitoefenen en nam ontslag. De lucht van de olieverf beviel hem wel en hij meldde zich bij zijn oudere broer Nanne, die hem de eerste kneepjes van het schildersvak bijbracht. Na enige jaren handelswerk te hebben gemaakt, kwam hij bij zijn leermeester Hans van Moerkerken terecht. De schilderstijl van Simon is sterk beïnvloed door de impressionistische en de romantische school. Hij bestudeerde schilderijen van bekende meesters uit verschillende musea en is vooral geïnteresseerd in de stijl van de Haagse School. In 3 jaar tijd ontwikkelde hij zich tot een schilder die vergeleken kan worden met de beste Hollandse impressionisten van rond 1900. De composities van zijn winterlandschappen, zomerlandschappen en strandgezichten geven de schoonheid van de natuur op een bijzondere wijze weer. Zijn schilderijen zijn goed uitgebalanceerd en stralen rust en stilte uit.