Madonna met kind

Madonna met kind
Madonna met kind Madonna met kind Madonna met kind Madonna met kind Madonna met kind Madonna met kind Madonna met kind

Plaats: Almere Haven

Locatie: Hofmark

Kunstenaar: Cor Kennedy

Materiaal: marmer

Jaar: 1978


Beschrijving:

Aan de Hofmark staat een figuratief kunstwerk van de beeldhouwer Cor Kennedy. Nadat de kunstenaar in 1995 is overleden, heeft de Gemeente Almere het beeld ‘Madonna en kind’ in 1997 van zijn weduwe gekocht en in de nabijheid van  het voormalig woonhuis van Kennedy in Almere Haven geplaatst.

De verschillende steensoorten, die beeldhouwers gebruiken, laten zich op allerlei manieren bewerken. En taille direct bijvoorbeeld, dat is direct hakken in steen, soms met een ruwe schets, maar zonder veel meten. Tijdens het werken ontstaat het kunstwerk gaande weg. In de renaissance, barok en later het classisisme werd er vaak eerst geboetseerd om pas daarna in marmer of steen te gaan hakken. De uitvoering werd meestal overgelaten aan assistenten en leerlingen in de werkplaats. In de tegenwoordige tijd is de beeldhouwer weer de uitvoerder van zijn eigen werk. Cor Kennedy heeft bij het vervaardigen van het wit marmeren kunstwerk 'Madonna met kind' en taille direct gewerkt. Het beeld heeft een gesloten vorm en is 45 cm hoog. Het is geplaatst op een hardstenen sokkel die vervaardigd is door Siemen Bolhuis. Het beeld is frontaal, dat wil zeggen dat het standpunt recht van voren is. Je hebt niet de behoefte er omheen te lopen.

Met de aankoop van dit kunstwerk spreekt de gemeente Almere postuum haar waardering uit voor Cor Kennedy, de Almeerse nestor van de kunst.

Kunstenaar

Agaat Cornelis (Cor) Kennedy is op 19 december 1907 in Amsterdam geboren. Hij volgde zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheid in zijn geboorteplaats. In het begin van zijn carrière werkt hij bij de steenhouwerij van de rooms-katholieke begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam. Later voert hij onder meer het werk uit van de bekende Amsterdamse beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970). Kennedy vestigt zich als één van de eerste kunstenaars in Almere. Hij vervaardigde het beeldje "de Kneuter" dat ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van Almere uitgereikt werd aan landdrost Han Lammers. Lammers had kritiek geleverd op de ruimtelijke ordening in de polder en Almere-Haven "kneuterig en benard" genoemd.

Op 7 januari 1985 ontvangt Kennedy de Bonifatiusspeld uit handen van de eerste Burgemeester van Almere, Han Lammers, wegens zijn integriteit en bereidwilligheid anderen te helpen en zich in te zetten voor de gemeenschap. De Bonifatiusspeld wordt traditioneel tijdens de nieuwjaarsreceptie door de burgemeester uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor Almere. De speld is genoemd naar de heilige aartsbisschop Bonifatius, die in het jaar 753 tijdens een missiereis over "het Aelmere", het latere IJsselmeer, voer.

Cor Kennedy overlijdt op 8 april 1995 in zijn woonplaats Almere.