Marbles
Plaats: Almere
Locatie: Van Eesterenplein
Kunstenaar: Daan Roosegaarde
Materiaal: kunststof, leds, luidsprekers
Jaar: 2012
Beschrijving:
Op 5 september 2012 werd het vernieuwde Van Eesterenplein in de Bouwmeesterbuurt officieel geopend. Onderdeel van de opening was de onthulling van het lichtkunstwerk 'Marbles' dat de kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van woningcorporatie Ymere maakte. Ymere schreef de prijsvraag 'Ontmoetingsplekken van de 21e eeuw uit om de buurt te verbeteren'. Bewoners en ondernemers hadden behoefte aan meer licht op het van Eesterenplein. En het licht kwam er in de vorm van een lichtkunstwerk dat in het midden van het plein werd geplaatst. Als het donker wordt beginnen de 6 transparante objecten te gloeien en te zoemen.
In een interview met RTL Woonmagazine vertelt Daan Roosegaarde: “Marbles zijn grote objecten helemaal gevuld met licht en geluid. Dit zijn eigenlijk beestjes, je kan ermee spelen en daarom noemen we het ook Marbles, knikkers”. In een ander interview vertelt de kunstenaar: “Het is een interactief kunstwerk, een sociaal spel van vormen, licht en geluid. Hoe meer het kunstwerk wordt aangeraakt, hoe meer licht en geluid ontstaat“.
De ‘Marbles’ zijn gemaakt bij Polycel uit Panningen en bevatten interactieve technologieën die reageren op de menselijke nabijheid of aanraking, waardoor ze van kleur veranderen en geluid produceren. Techniek is het middel om tot interactiviteit te komen. Roosegaarde gebruikt sensoren voor beweging, geluid en aanraking. Zijn studio ontwikkelt eigen printplaatjes en doet veel onderzoek op het gebied van materialen. Ondanks dat techniek een prominente plaats inneemt in het werk van Roosegaarde, blijft het altijd op de achtergrond. “Je ziet de techniek niet, maar je ervaart hem”, zegt de kunstenaar zelf.
De zes grote gegoten vormen, die in het daglicht gewone witte stenen lijken, geven in het donker licht. Als de schemering valt, lijkt het alsof de ‘Marbles reageren op meer dan alleen voorbijgangers. In iedere kei zitten speakers, leds en lichtsensoren. Doordat ze aan elkaar gekoppeld zijn is er een heel scala aan reacties vanuit de keien mogelijk. De ‘Marbles’ veranderen het landschap in een interactieve omgeving van licht en spel.
Bekijk ook dit filmpje
Kunstenaar
Daan Roosegaarde is in 1979 in Nieuwkoop geboren. Van 1997- 1999 studeerde hij aan Academie voor Schone Kunsten (AKI) in Arnhem. Roosegaarde vervolgde zijn opleiding van 2001-2003 aan de Academie voor Schone Kunsten in Enschede waar hij beeldhouwen studeerde. Daarna deed hij van 2003-2005 een Master opleiding Architectuur aan het Berlage Instituut in Rotterdam. Deze twee verschillende richtingen vormen de basis voor zijn interesse naar gedragingen van mensen in een ruimte die is vormgegeven met diverse media en technologie. In 2005 startte hij in Waddinxveen studio Roosegaarde. Van hieruit onderzoeken de kunstenaar en zijn team van ontwerpers de ‘nieuwe natuur’ die is ontstaan door technologische innovaties.
In 2012 heeft Roosegaarde de Charlotte Köhlerprijs gewonnen, een aanmoedigingsprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds. Het is een geldprijs voor jong talent waarvan op grond van tot nu toe gerealiseerd werk in de toekomst veel wordt verwacht. Naar het oordeel van de jury heeft hij zich bijzonder geprofileerd op de grensgebieden van beeldende kunst, vormgeving en architectuur. In december 2015 zette Roosegaarde met zijn kunstwerk Waterlicht Schokland weer even terug in de Zuiderzee. Een blauwe lasershow zorgde voor bewegende, mistige golven boven de grond. Waterlicht toonde aan hoe hoog het water zou komen als er geen gemalen in de Noordoostpolder waren. Op 5 oktober 2018 presenteerde Daan Roosegaard de wereldpremière van Space Waste Lab bij Kunstlinie Almere Flevoland.
Roosegaarde werkt afwisselend in Waddinxveen en Shanghai (China).