Escape 3

Escape 3
Escape 3 Escape 3 Escape 3 Escape 3 Escape 3 Escape 3 Escape 3

Plaats: Almere

Locatie: Piet Moeskoppad

Kunstenaar: Maarten Manson

Materiaal: IJzer en kabel van RVS

Jaar: 1985


Beschrijving:

Aan het Piet Moeskoppad bij de Parijsbrug in Almere Buiten staat een abstract kunstwerk van de Almeerse beeldend kunstenaar/filosoof Maarten Manson. De kunstenaar ontwierp: ‘Escape 3’ in opdracht van de gemeente Almere. Het is er één uit een reeks kunstwerken voor Almere die als thema ontsnapping heeft. De leidende vragen bij deze serie zijn: ’Is het mogelijk te ontsnappen aan het alledaagse? Kan je ontsnappen aan de materie bijvoorbeeld door dromen of kan je ontsnappen aan de wetten van de zwaartekracht?’

Een grijs gespoten, taps toelopende, 12 meter lange  ijzeren plaat, is na 6,5 meter omgebogen naar boven. Het lijkt alsof de kabel van roestvrijstaal de vorm van richting doet veranderen.

Bekijk hier een aflevering van Beeldspraak over het kunstwerk.

Kunstenaar

Maarten Manson is in 1935 in Amsterdam geboren. Hij volgde een opleiding tot tekenleraar aan de Rijksnormaalschool in Amsterdam. Manson debuteerde in 1976 in het Stedelijk Museum Amsterdam met meer dan manshoge reliëfs. Eén van deze werken heeft het museum aangekocht. Sinds 1970 is hij actief als beeldend kunstenaar en ontwikkelde als autodidact een eigen stijl. Manson heeft een voorkeur voor het minimale en mathematische en werkt sinds de jaren zestig en zeventig met abstracte, vaak geometrische vormen. Niet het nabootsen van de zichtbare werkelijkheid is daarbij het uitgangspunt, maar een formeel wetmatig onderzoek. Afwijking, ontsnapping en evenwicht zijn thema’s die Manson in zijn werk heeft uitgediept en verbeeld. De titel escape is een rode draad in zijn oevre.

De kunstenaar vestigde zich in Almere. Hij vertelde: “In Amsterdam was je als kunstenaar een van de vele. In Almere viel ik meer op. En ik kon een mooi atelier krijgen op loopafstand van het nieuwe huis. Ik heb hier mooie opdrachten van de gemeente gehad. Mijn eerste grote opdracht was in Haven: 'Ontsnapping'. Grote roestvrijstalen platen van zo’n 20 meter lang verzonken in de grond. Jammer dat er een paaltje naast gezet is met mijn naam, dat stoort dan weer" In 1991 begint Manson weer met tekenen. Het repeterende automatisme waarmee hij pastels en pen hanteert leidt tot een vorm van toevalligheid die het onderbewustzijn tot uitdrukking brengt.

Ruimtelijk werk van Maarten Manson is o.a. te vinden in Amsterdam (Vondelpark, Amstelpark en Bijlmermeer) en in Almere.  In 2015 is het kunstwerk 'Escape 5' in de terrastuin van het stadhuis van Almere geplaatst.