Laura
Plaats: Almere
Locatie: Sieradenweg / Collierstraat
Kunstenaar: Anita Franken
Materiaal: brons
Jaar: 2008
Beschrijving:
Ter gelegenheid van de inwijding van de Sieradenbuurt onthulde burgemeester Annemarie Jorritsma op 20 september 2008 het monumentale kunstwerk 'Laura". Het 3 meter hoge beeld van brons is gemaakt door de kunstenares Anita Franken. Franken begon in 2007 met de ontwerpschets in opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling. Aan de factuur kan je zien dat de plastiek eerst geboetseerd is. Het figuur is opgebouwd uit stukken en brokken boetseerwas. Vervolgens is het beeld door de bronsgieter in stukvorm gegoten. De losse onderdelen zijn aan elkaar gelast. Daarna is het afgewerkt door middel van ciseleren. Vervolgens heeft de kunstenares het beeld gepatineerd.
Het vrouwelijk naakt staat in contra posto, een natuurlijke en ontspannen houding waarbij het standbeen het volledige gewicht draagt en het speelbeen ontspannen is. Schouders en heupen staan licht schuin ten opzichte van elkaar. Het hoofd staat gedraaid op de nek, de armen achter het lichaam. Het gezicht is niet uitgewerkt. Lang, slank en tenger staat zij in het water van de vijver aan de Sieradenweg.
Op het informatiebord staat:
een genot om hier te wonen'
20 september 2008
onthuld door de burgemeester
van Almere, mevrouw
A.M. Jorritsma-Lebbink.
Aangeboden door
VOF 't Buitenland;
Een samenwerking van Bemog
Projektontwikkeling Almere B.V.
De Alliantie Ontwikkeling en
Van Wijnen Projectontwikkeling
Almere B.V.
Kunstenaar
Anita Franken werd geboren op 26 september 1957 in Zundert. Op haar veertiende verhuisde zij naar Groningen en studeerde daar van 1977 tot 1983 aan de Academie van Beeldende Kunsten Minerva. Daarna volgde zij een masterclass aan de Florence Academy of Art in Italië. Sinds 2011 is zij docent aan de Klassieke Academie Beeldhouwen in Groningen waar zij les geeft in boetseren naar levend model met de nadruk op anatomie.
Kenmerkend voor haar werk zijn levensgrote, ranke menselijke figuren, in brons gegoten. Dynamische bronsplastieken, die de nieuwsgierigheid van de kijker opwekken. Haar bronzen figuren zijn eigenwijs, trots, speels en vrij, zich niet bewust van de omgeving. Voor al haar figuren geldt dat zij zich niet realiseren dat er naar hen gekeken wordt. Zij nemen wel poses aan maar wanen zich alleen. De toeschouwer zal een sfeer van ongedwongenheid en intimiteit ondergaan. De beelden zijn door de beeldhouwster 'gevangen' in een bijzonder privé moment van een eigen gevoel of ervaring. Soms zijn die beelden klein, soms levensgroot. Maar altijd gebaseerd op het menselijk lichaam. Ranke, ongedwongen bronzen verschijningen met een intieme, herkenbare uitstraling. Ze zijn menselijk, maar ook zichtbaar iets meer dan dat.
Voor Anita Franken kwam het niet ter sprake de huid van haar beelden glad te maken. Ze zijn geboetseerd uit brokjes klei wat de ruwe uitdrukking van haar beelden bevestigd. De materie nestelt zich rond de spieren en het gebeente van haar beelden wat de elegante en fiere uitdrukking van haar beelden bekrachtigd.
Anita Franken leed aan longkanker. Op 1 mei 2017 overleed zij op 59- jarige leeftijd in Haren (Groningen).