Laura

Laura
Laura Laura Laura Laura Laura Laura Laura Laura

Plaats: Almere

Locatie: Sieradenweg / Collierstraat

Kunstenaar: Anita Franken

Materiaal: brons

Jaar: 2008

Beschrijving:

Ter gelegenheid van de inwijding van de Sieradenbuurt onthulde burgemeester Annemarie Jorritsma op 22 september 2008 het monumentale kunstwerk 'Laura". Het drie meter hoge beeld van brons is gemaakt door de kunstenares Anita Franken. Franken begon in 2007 met de ontwerpschets in opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling. Aan de factuur kan je zien dat de plastiek eerst geboetseerd is. Het figuur is opgebouwd uit stukken en brokken boetseerwas. Vervolgens is het beeld door de bronsgieter in stukvorm gegoten. De losse onderdelen zijn aan elkaar gelast. Daarna is het afgewerkt door middel van ciseleren. Vervolgens heeft de kunstenares het beeld gepatineerd.

Het 3 meter lange vrouwelijk naakt staat in contra posto, een natuurlijke en ontspannen houding waarbij het standbeen het volledige gewicht draagt en het speelbeen ontspannen is. Schouders en heupen staan licht schuin ten opzichte van elkaar. Het hoofd staat gedraaid op de nek, de armen achter het lichaam. Het gezicht is niet uitgewerkt. Lang, slank en tenger staat zij in het water van de vijver aan de Sieradenweg.

Kunstenaar

Anita Franken werd geboren op 26 september 1957 in Zundert. Op haar veertiende verhuisde zij naar Groningen en studeerde daar van 1977 tot 1983 aan de Academie van Beeldende Kunsten Minerva. Daarna volgde zij een masterclass aan de Florence Academy of Art in Italië. Sinds 2011 is zij docent aan de Klassieke Academie Beeldhouwen in Groningen waar zij les geeft in boetseren naar levend model met de nadruk op anatomie.

Franken maakt dynamische bronsplastieken, die de nieuwsgierigheid van de kijker opwekken. Haar bronzen figuren zijn eigenwijs, trots, speels en vrij, zich niet bewust van de omgeving. Ze zijn door de beeldhouwster “gevangen” in een bijzonder privé moment van een eigen gevoel of ervaring. Soms zijn die beelden klein, soms levensgroot. Maar altijd gebaseerd op het menselijk lichaam. Ranke, ongedwongen bronzen verschijningen met een intieme, herkenbare uitstraling.

Voor Anita Franken komt het niet ter sprake de huid van haar beelden glad te maken. Ze zijn geboetseerd uit brokjes klei wat de ruwe uitdrukking van haar beelden bevestigd. De materie nestelt zich rond de spieren en het gebeente van haar beelden wat de elegante en fiere uitdrukking van haar beelden bekrachtigd.

Laatste Update maandag, 27 juli 2015