Waar ga je heen?

Waar ga je heen?

Plaats: Almere Haven

Locatie: Wilgengriend 123

Kunstenaar: Ninette Koning

Materiaal: hout, zink, glas en led

Jaar: 2001


Beschrijving:

De bushalte bij Wilgengriend 111 bracht bewonersvereniging Grienden op het idee om samen met de kinderen in de buurt gestalte te geven aan een kunstwerk. Zij kozen voor het thema 'op reis gaan en weer thuis komen'. De muur van Wilgengrind 123 werd regelmatig beklad tot ergernis van de omwonenden en zij besloten dat er iets aan de overlast moest gebeuren. Er werd gedacht aan een muurschildering door de jeugd maar Jan Tilburg, destijds directeur van woningbouwvereniging Goede Stede, opperde om een echt kunstwerk neer te zetten.

De bewonersvereniging Grienden en Meenten ging op zoek naar een kunstenaar. Via de Cirkel Galerie bemiddelde Kees Krouwel voor een Almeerse kunstenaar d.w.z. er werden 5 ontwerpen van 5 verschillende kunstenaars geselekteerd door een jury, die bestond uit Casla, Kees Krouwel, toenmalig wethouder Joop Lammerts van Bueren en raadslid Greta Verduin. Er kwamen uiteindelijk 5 ontwerpen van 5 verschillende kunstenaars waaruit de bewoners een keuze mochten maken. Met een overgrote meerderheid van stemmen werd het ontwerp van Ninette Koning (1962) uitgekozen. Men vond haar ontwerp het meest bij De Grienden passen, de vorm van de huisjes en de tekst vond men een gezellige sfeer uitstralen.

Kunstenares Ninette Koning werkte voor het kunstwerk nauw samen met leerlingen van basisschool de Regenboog. Het idee was om vanuit hun eigen huis terug te kijken op de reis of reizen die er gemaakt waren, de kinderen maakten tekeningen en andere kunstwerkjes die aansloten op dit thema. Koning maakte naar aanleiding van de werkstukken een vijftal ontwerpen, die in het buurthuis te zien waren, net zoals de werkstukken van de kinderen. De bewoners kozen vervolgens het ontwerp dat uitgewerkt zou worden. De tekeningen die in het uiteindelijke in de driehoekjes van het kunstwerk verwerkt zijn, zijn de originele tekeningen van de kinderen van De Regenboog.

Op 5 oktober 2001 werd het kunstwerk feestelijk onthuld door wethouder Rita van Ling. Het kunstwerk 'Waar ga je heen' is mede tot stand gekomen door een geldelijke bijdrage van de gemeente Almere en woningbouwvereniging Goede Stede. In 2017 voorzien zijn de vlakken opnieuw ingekleurd en in 2018 is de verlichting boven het kunstwerk vervangen door energiezuinige LED-verlichting.