Vondst

Vondst
Vondst Vondst Vondst Vondst Vondst Vondst

Plaats: Almere

Locatie: Gerard Monnickpad

Kunstenaar: Ria Smit

Materiaal: beton, metaal

Jaar: 1996

Beschrijving:

De Regenboogbuurt is door een groep vooraanstaande ontwerpers als geheel bedacht, waarbij de beroemde Berlijnse wijk 'Onkel Toms Hütte' van Bruno Taut als inspiratiebron diende. Vooraf werd een kleurenplan gemaakt om tot homogene wijken te komen. Naast huizenblokken in alle kleuren van de regenboog staan er ook enkele gebouwen die niet alleen opvallen door hun kleur, maar ook door hun vorm. In de Pastelstraat staan drie rode torenflats, de Rooie Donders, ontworpen door Liesbeth van der Pol. Hun vorm refereert aan de graansilo's die hier vroeger stonden. Ter gelegenheid van de 100.000ste cascowoning werd op 26 juni 1996 door Heembeton BV, Bemog Projectontwikkeling Almere BV en Nevanco woningbouw BV het kunstwerk “Vondst” van Ria Smit geschonken.

Zo’n 180.000 tot 130.000 jaar geleden was “Flevoland” bedekt door een dikke laag ijs dat afkomstig was van Scandinavische gletsjers. Het ijs voerde grote zwerfkeien met zich mee. Met een tempo van 30 tot 100 meter per jaar hebben deze stenen een afstand van zo’n 1200 kilometer afgelegd voordat de ijsmassa hier, tot rust kwam. Daar hebben de keien duizenden jaren onder water gelegen. Tijdens de drooglegging van Flevoland kwamen de zwerfkeien letterlijk weer boven water.

Dit is de inspiratiebron geweest bij het ontwerpen van het kunstwerk “Vondst”, verborgen schatten op de bodem van de zee. De 10 liggende en staande zwerfkeien zijn gemaakt van gegoten beton. Eén van de keien is doorgezaagd en heeft een metalen kern. Zwerfkeien, gemaakt door mensen handen net als het omringende Flevoland.

kunstenaar

Ria Smit studeerde aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Van 1985 – 1997 leidde ze met Madeleine Steigenga, Steigenga Smit Architecten in Amsterdam waarna ze Bureau Ria Smit Architecten vestigde in Amsterdam. Smit is de architect van 32 woningen aan de Mahoniehof in de Regenboogbuurt in Almere.

Laatste Update maandag, 30 maart 2015