Groei

Groei

Plaats: Almere

Locatie: Kerkgracht

Kunstenaar: Frea Lenger

Materiaal: plexiglas, glas

Jaar: 2007


Beschrijving:

In 2007 nam Frea Lenger deel aan de expositie 'Tijdsbeelden', de jubileumexpositie 25 jaar Beeldhouwerscollectief ABK in de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht. Het thema 'tijd' in al zijn facetten stond centraal in de verschillende, moderne sculpturen. Wandelend langs 7 tijdzones en 2 tijdlijnen kon de bezoeker de kosmische ritmes van de dag en het jaar ervaren. Begin en einde, verleden, heden en toekomst kreeg gestalte in grotendeels voor deze tentoonstelling ontworpen beelden.

Frea Lenger maakte het kunstwerk 'Grow your own way', organische vormen in geel oranje tinten overdekt met een glazen 'stolp', dat onderdeel uitmaakte van de tijdzone 'as der jaren'. In de toelichting bij de expositie stond: "Men wordt zich er van bewust dat er klimaatveranderingen gaande zijn, er is een start dat daar iets aan gedaan moet worden. Je ziet nu al dat er een vroeger voorjaar is dit jaar, de warmte zorgt ervoor dat alle bloemen en planten vroeger tevoorschijn komen. Per jaar kan dat anders zijn, wat niet veranderd is de groei van planten, bloemen of grassen tot een bepaalde hoogte welke staat voor deze plant of bloem. Een tulp wordt niet 2 meter of een vergeet me nietje niet 70 cm. Elke plant heeft zijn lengte die daar bij hoort, de glazen piramide geeft de lengte aan van grassen. Deze grassen zijn beschermd door de piramide tegen onvoorspelbare weersomstandigheden, zo blijven ze in stand, worden ze beschermd tegen klimaat veranderingen. Dit is een abstracte vertaling van elke plant heeft zijn eigen lengte, dit is genetisch bepaald, ook de tijd die daar voor staat. Maar er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen, uitschieters".

In de Kerkgracht in Almere Haven stonden diverse kunstwerken, die na verloop van tijd zijn verdwenen of vernield. Veel Havenaren gaven aan dit zeer te betreuren en behoefte te hebben aan nieuwe kunstwerken in de gracht. In de loop der jaren worden zes kunstwerken, ontworpen door kunstenaars uit Almere Haven, geplaatst. Als eerste kunstwerk werd het werk 'Grow your own way' van Frea Lenger gekozen, dat nu de titel 'Groei' kreeg. Op 16 september 2014 heeft Frits Huis, wethouder openbare ruimte, cultuur en milieu, het kunstwerk onthuld.

Kunstenaar

De kunstenares Frea Augusta Lenger, geboren op 20 oktober 1943 in Eemnes, studeerde van 1964 - 1968 aan de Rietveld Academie in Amsterdam voor tekenlerares. In 1980 volgde zij bij de Nederlandse Opera Stichting een opleiding grime en in 1981 volgde zij een cursus beeldhouwen bij Theo Mulder. Sinds 1981 woont en werkt ze in Almere. Aanvankelijk lag de nadruk op schilderen. In 1990 won zij echter een prijsvraag voor een ruimtelijk werk voor de hal van gezondheidscentrum 'de Binder' in Almere-Buiten. Dat was de start voor verdere ontwikkeling van ruimtelijke objecten. Vanaf dat moment werden ook haar schilderijen steeds monumentaler.

Voor Lenger zijn maatschappelijke verhoudingen en relaties belangrijke uitgangspunten. Als inspiratie gebruikt ze gebeurtenissen die ze ziet in de wereld om haar heen of gezien heeft op haar reizen. Communicatie zoals communicatie tussen mensen, tussen kunstenaar en beschouwer en tussen beschouwer en kunstwerk is een steeds terugkerend thema. Lengers werk bestaat uit de disciplines schilderijen, grafiek en ruimtelijk werk, waarvan schilderen en ruimtelijk werk de twee belangrijkste zijn. Haar beelden zijn duidelijk vanuit de tweede dimensie ontstaan, niet vanuit massa en volume opgebouwd maar vanuit een vertaling van twee- naar driedimensionaal. In haar werk speelt transparantie een grote rol en staan materiaalkeuze, kleurkeuze en toegepaste techniek in dienst van de betekenis en communicatieve kracht van het kunstwerk. Het materiaalgebruik, perspex, gaas, metaal en hout, is typerend voor de balans tussen duurzaamheid en transparantie van het beeld.