De bedrijfskring

De bedrijfskring
De bedrijfskring De bedrijfskring De bedrijfskring De bedrijfskring De bedrijfskring De bedrijfskring De bedrijfskring De bedrijfskring

Plaats: Almere

Locatie: Koopmanstraat

Kunstenaar: Siemen Bolhuis

Materiaal: brons

Jaar: 1992


Beschrijving:

Op 11 juni 1977 werd de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA) opgericht. Ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan in 1990 bood de VBA de stad een kunstwerk aan. Siemen Bolhuis maakte de beeldengroep “De bedrijfskring”. Het kunstwerk werd in 1 april 1992 in de Koopmanstraat in Almere Stad onthuld. Omdat je direct kunt zien dat Bolhuis is uitgegaan van de werkelijkheid (hoe iets er in het echt uitziet) wordt de voorstelling figuratief genoemd. Het kunstwerk van drie zakenlieden compleet met attributen staat op een lage betonnen sokkel. De middelste zakenman kijkt als enige naar de beschouwer. De beide andere heren kijken naar de middelste figuur. Het lijkt of zij willen zeggen: "Kijk naar hem, hij is de belangrijkste". De plastiek is in de verloren was methode gegoten en is 80 cm hoog. Het levendig oppervlak vergroot de plasticiteit.

Kunstenaar

Siemen Bolhuis is in 1956 in Soest geboren. Als kind wist hij al dat hij beeldhouwer wilde worden. Hij studeerde van 1975 - 1981 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Sinds 1981 woont en werkt Bolhuis in Almere. Op zijn website zegt hij over zichzelf: “steeds opnieuw komt er iets uit mijn handen dat me verwondert en enthousiast maakt”.
Bolhuis werkt veelal aan de hand van opdrachten, de vraag van een opdrachtgever creatief te beantwoorden ligt in zijn aard. Af en toe maakt hij beelden die niet uit een opdracht voortkomen.

Sinds 2005 werkt Bolhuis, daar waar mogelijk is, samen met de dichter en beeldend kunstenaar Hein Walter.

In Almere-Stad vind je voor het Nuon kantoor het kunstwerk "Blad". Ook de hekken van de Rabobank zijn door Bolhuis vervaardigd. Verder staat in Almere-Stad de beeldengroep "Bedrijfskring", aan de Uithof "Hestia" en in de tuin van het natuureducatie centrum het Eksternes het kunstwerk "De windroos". Aan de Evenaar staat het kunstwerk "Ik ben buiten", op de Hospitaalpromenade "Voortvarend" en bij het scheepswrak aan het Fischerpad staat ook een kunstwerk. Op Urk vind je twee kunstwerken "de Toekomst van Urk" en "de Wereld van Urk". In de binnentuin van woonzorgcentrum de Regenboog in Dronten staat "Pomum Granny".

Ook buiten Flevoland is werk van Bolhuis te vinden, in Weesp staat het kunstwerk Weespermoppenbakker (1989). In Amsterdam werd in 1986 op het Leidseplein een kunstwerk van Wim Kan en Corrie Vonk geplaatst, dat in 1997 in Den Haag is geplaatst. In Enschede staat het kunstwerk "Eikenblad" (1997).