Grasduinen in de bibliotheek

Grasduinen in de bibliotheek

Plaats: Almere

Locatie: Baltimoreplein 112

Kunstenaar: Marjolijn Mandersloot

Materiaal: kunstgras en polystyreenparels

Jaar: 2015


Beschrijving:

Almere Buiten is een stadsdeel in ontwikkeling. Het oude centrum maakte langzaam plaats voor een nieuw centrum. Om de bloei, de identiteit en het imago van Almere Buiten te versterken, werkte de gemeente samen met partnerorganisaties onder de titel ‘Samen creëren van ons Buiten Thuis’: samen plannen maken en uitvoeren, samen zorgen voor een fris, bruisend, groen en aantrekkelijk Almere Buiten. Ook de bibliotheek kreeg een nieuw thuis en verhuisde in september 2012 naar het door Mei Architecten ontworpen gebouw Extravert (Frans voor groen) aan het Baltimoreplein. De gevel bestaat uit houten panelen die refereren naar houten lambrizeringen en paneeldeuren uitgevoerd in bruin composiet. In combinatie met de aan de gevel hangende klimplanten geeft het gebouw het centrum van Almere Buiten een huiselijke sfeer.

In 2014 waren de financiële middelen gevonden voor de volgende stap, een kunstwerk dat vanuit het gevoel van 'Samen Buiten Thuis' de identiteit en de zichtbaarheid van de bibliotheek moest versterken. De gemeente schreef een stuk of dertig kunstenaars aan. Vijfentwintig van hen stuurde een presentatiemap met hun werk in. Een selectiecommissie selecteerde 4 kunstenaars die uitgenodigd werden om een ontwerp te maken. De kunstenaars kregen bij de ontwerp-opdracht een werkomschrijving mee:

Het kunstwerk versterkt de zichtbaarheid van de bibliotheek
Het kunstwerk sluit aan bij de functie van de bibliotheek
Het kunstwerk sluit aan bij de groene, dynamische identiteit van Almere Buiten
Het kunstwerk sluit aan bij de culturele identiteit van het gebouw Extravert waar niet alleen de bibliotheek is gehuisvest, maar ook het gebiedskantoor van de gemeente Almere Buiten, een dansacademie en verschillende horecagelegenheden
Het kunstwerk moet opvallen en uitnodigend zijn

Op 23 april 2014 ging de selectiecommissie bij de kunstenaars Hans van Benthem, Marjolijn Mandersloot, Berry Holslag en Siemen Bolhuis op atelierbezoek om de ontwerpen te bekijken. De commissie koos uiteindelijk voor het ontwerp van Marjolijn Mandersloot die samenwerkt met Han van Wezel.

Mandersloot schreef bij het ontwerp: "De Gemeente Almere Buiten vraagt samen met de Nieuwe Bibliotheek om een kunstwerk dat vanuit het gevoel van Samen Buiten Thuis de identiteit en zichtbaarheid van de bibliotheek versterkt. Het kunstwerk moet verwijzen naar de bibliotheek en passen bij de nieuwe, bruisende identiteit van het stadsdeel. Het schetsontwerp Grasduinen voorziet in een prikkelend beeld dat de aandacht trekt vanuit verschillende zichtlijnen. Het zorgt er tevens voor dat de overgang tussen de strakke architectuur van het gebouw Extravert en de nabijgelegen natuur betekenis krijgt. We zien een reuzenkonijn dat als eyecatcher fungeert op het dak boven de bibliotheek. Dit beestje lijkt luierend te genieten van een goed boek op zijn nieuwe zonneterras. Wie het beeld voor het eerst ziet, denkt wellicht dat er een Engelse landschapstuin op het rechthoekige gebouw is neergedaald. Wat beter kijkend, herken je in de glooiingen van het daklandschap bepaalde lichaamsdelen: een poot, een snuit, een oor. Maar de vertwijfeling over wat je ziet blijft. De dubbelzinnigheid van het beeld nodigt telkens uit tot nieuwe interpretatie".

Het konijn heeft een lengte van zo’n 5 meter. De huid heeft in relatie tot het gebouw een vervreemdend effect en zorgt samen met de schaalvergroting voor de nodige verrassing bij de beschouwer. De zachte uitstraling geeft het dier in combinatie met zijn overdreven plompe vorm een gemoedelijk en onschuldig karakter. De golvende contour heeft duidelijk iets landschappelijks. Door de aanwezigheid van deze gigant ontstaat als het ware een nieuwe horizon".

Het heeft 5 maanden geduurd om het kunstwerk te maken. Op 14 maart 2015 werd het kunstwerk 'Grasduinen in de bibliotheek' onthuld door wethouder Frits Huis. Het kunstwerk bestaat uit 2 konijnen die van kunstgras zijn gemaakt. Dat het 2 konijnen zijn geworden is een compromis. De bibliotheek wilde namelijk binnen een kunstwerk en de gemeente buiten. Over de rand van het dak van gebouw Extravert, boven de ingang van de bibliotheek, ligt een luierend konijn van 3 m hoog en 5,5 m breed en in de hal van de bibliotheek hangt een kleiner exemplaar.

De figuratieve kunstwerken van Marjolijn Mandersloot dienen vooral als metafoor. De uitstraling van het materiaal draagt bij aan de dubbelzinnigheid van het beeld, waardoor je als beschouwer wordt verleid om de grens tussen verbeelding en realiteit te onderzoeken. Grasduinen is de metafoor voor 'met plezier in iets snuffelen' in dit geval de boeken in de bibliotheek. Het kunstwerk, dat in Almere bekend staat als 'Het Konijn', heeft € 37.500,- gekost. Hieraan betaalde de gemeente € 25.000,-, de bibliotheek € 10.000,- euro en droeg het Prins Bernhard Cultuurfonds 2.500,- bij.

Kunstenaar

Marjolijn Mandersloot is in 1959 in Veldhoven geboren. Van 1982 -1988 studeerde zij aan de afdeling Autonome Vormgeving van de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Marjolijn Mandersloot maakt beelden, waarvan de afmetingen uiteenlopen van heel klein tot enorm groot. Wat het formaat ook is, haar werk is altijd monumentaal. Haar beelden zijn vaak geïnspireerd op herkenbare dierfiguren met menselijke trekjes. Door de lichaamshouding van de dierfiguren ontstaan unieke beelden die tot de verbeelding spreken. Soms aandoenlijk, soms raadselachtig, zijn ze vaak een metafoor voor menselijk gedrag.

Mandersloot werkt in ongebruikelijke materialen zoals bijvoorbeeld kunstgras, tuigleer, koeienhuid of schapenvacht. De materiaalkeuze geeft de speelsheid van de beelden gewicht, vaak zelfs letterlijk, maar ook figuurlijk. Op het eerste gezicht lijkt een beeld soms gemaakt van zacht en licht rubber waar dat in werkelijkheid loodzwaar brons blijkt te zijn. De huid van het bronzen beeld geeft je de indruk dat het beeld ook echt van zacht rubber gemaakt is. Het is een spel van hard en zacht, van plooiing en textuur, maar toch net anders dan je zou verwachten. Dat is het spel dat Marjolijn feilloos speelt. Niets is wat het lijkt. Bron: onsdrenthe.nl