HIER

HIER
HIER HIER HIER

Plaats: Almere

Locatie: Odeonstraat

Kunstenaar: Marc Ruygrok

Materiaal: koper

Jaar: 1993

Beschrijving:

In 1990 wordt door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders aan verschillende kunstenaars gevraagd een beeld te realiseren voor een permanente beeldenroute in het centrum van Almere Stad. De kunstenaar Marc Ruygrok ontwierp een taalsculptuur die bij de ingang van de haven aan het Weerwater geplaatst werd. Sinds het begin van de jaren 1980 zijn letters, woorden en korte zinnen het ‘materiaal’ waarmee de kunstenaar zijn werken opbouwt. Kenmerkend in deze beeldtaal is zijn voorkeur voor elementaire geometrische vormen zoals cirkels, vierkanten, bollen en kubussen.

Voor Almere maakte Ruygrok een rood koperen bol met een doorsnede van 2,30 m. Dwars door de bol heen is met schreefloze hoofdletters het woord HIER uitgespaard. Het lijkt een nuchtere vaststelling, een plaatsaanduiding. De sculptuur relativeert zowel de plek als het woord, de betekenis ervan en onze aanwezigheid daar, op dat moment. Het beeld stelt een vraag of maakt dat we ons iets afvragen. “We leven ook in een permanent ‘nu’, ”zegt Ruygrok, “Het is altijd nu, en we zijn altijd hier”.

Er zijn beelden die lijken te bewegen maar er zijn ook beelden die echt kunnen bewegen, machinaal of aangedreven door de mens, de wind of het water. Als een beeld kan bewegen noemen we dat kinetisch. Het kunstwerk kan d.m.v. kogellagers in de onderzijde gedraaid worden. De kijker mag zelf bepalen wat ‘HIER' is. 

Tot 1998 stond het kunstwerk op de Schipperskade aan het Weerwater totdat het moest wijken voor het nieuwe masterplan van het stadscentrum. HIER kreeg een nieuwe plaatst bij de entree van Museum De Paviljoens. In 2000 heeft de sculptuur tijdelijk in de tuin van het Nederlands Paviljoen op de wereldtentoonstelling EXPO 2000 in Hannover gelegen.

Kunstenaar

Marcus Jacobus Maria (Marc) Ruygrok werd op 5 september 1953in Voorburg geboren. Zijn grootvader van moederskant was de beeldhouwer Albert Termote. Zijn oma Lucy Léonard was tekenares. Van 1970 tot 1971 studeerde Ruygrok aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1972 vervolgt hij zijn studie aan de Ateliers '63 in Haarlem. Sinds begin jaren tachtig van de twintigste eeuw, zijn letters en woorden en korte zinnen de kenmerkende elementen van de door hem gecreëerde werken. In de openbare ruimte vinden we zijn talrijke driedimensionale woordbeelden op allerlei locaties. Naast de gewone betekenis van een woord in de taal krijgt dat woord hier extra inhoud door de maat en het materiaal waarvan het is gemaakt. Voorbeelden daarvan zijn ‘SO GO ON’ in de luchthaven van Schiphol of ‘HEDEN’ aan de rand van een plas in het buurtpark Spoorwijk in Den Haag.Laatste Update zaterdag, 26 januari 2013