Lammeren

Lammeren
Lammeren Lammeren Lammeren Lammeren Lammeren

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Nelleke Allersma

Materiaal: brons

Jaar: 2004


Beschrijving:

Op initiatief van Hero Bloem, hoofd culturele zaken van de gemeente Noordoostpolder is aan de Verhagenlaan in 2004 een kunstroute speciaal voor kinderen gerealiseerd. Aanleiding voor de route was de 'Haan' uit 1976, gemaakt door Joop Hekman. Dit kunstwerk had na wat omzwervingen uiteindelijk een nieuwe plek gekregen langs het fiets- en wandelpad langs de Lemstervaart. De belangstelling van passanten, waaronder ouders met kinderen, deed de gedachte postvatte om hier een serie kwalitatieve beeldjes te plaatsen, die goed toegankelijk waren. Kortom letterlijk en figuurlijk 'Kunst op kniehoogte'. Met de schoolleiding van de St. Josephschool werd overlegd op welke wijze de jeugd betrokken kon worden bij de kunstroute. Acht groepjes leerlingen hebben uiteindelijk een keuze gemaakt uit een voorstel van het A.D. van Eckfonds. In totaal werden 9 beelden in het park geplaatst. De wandeling langs de kunst op kniehoogte heeft als doel om kinderen met kunst in aanraking te brengen. Bron: De Noordoostpolder.

Geïnspireerd door de dieren die in haar jeugd op de ouderlijke boerderij rondliepen maakte Nelleke Allersma deze twee lammeren. Actie, beweging en dynamiek zijn kenmerkend voor haar beelden. Vrijheid en verbondenheid behoren tot haar vaste thema’s. De abstract-figuratieve stijl van Allersma leent zich uitstekend voor het weergeven van synchrone bewegingsvormen, of het nu om mensen of dieren gaat. Schaatsers, danseressen of lammetjes in de wei, hun gezamenlijke, harmonieuze beweging staat centraal. Het 40 cm hoge kunstwerk is één van de beeldjes die door de leerlingen van de St. Josephschool voor het kunstproject "Huisje, boompje, beestje", een wandeling langs kunst op kniehoogte is uitgekozen. Op een lage sokkel, op kinder-ooghoogte, staan de dartelende lammeren, die op 16 december 2004 in het bijzijn van de schoolkinderen zijn onthuld door cultuurwethouder Tineke bij de Vaate. Het naturalistisch kunstwerkje van brons is gedetailleerd uitgewerkt. Omdat we meteen kunnen zien wat het is noemen we het een figuratief kunstwerk. De huid van het beeld laat vaag de sporen van het boetseren zien. Het wat ruwe oppervlak maakt de vacht voelbaar. De oneffenheden in het oppervlak en de afgeronde vormen in het beeld zorgen voor een subtiel spel van licht en schaduw. De natuurlijke kleur van brons is geelachtig. De kleur van 'Lammeren' werd door de kunstenares en de bronsgieter in overleg bepaald. Door het patineren gaf Allersma het kunstwerk de bruine kleur. 

Naast 'Lammeren', of zoals het in Emmeloord genoemd wordt 'Lammetjes', waren langs de kunstroute ook 'Zeehond' van Theresia van der Pant, de vos 'Reenert' van Joop Houthuijzen, 'Pelikaan' en 'Boomkikker Max' van Ed Schouten en 'Amsterdams grachtenhuis' van Gerda Rubinstein geplaatst. In de nacht van 23 op 24 september 2008 zijn deze 5 bronzen beeldjes en het kunstwerk 'Haan', met een totale waarde van tussen de 40.000 en 50.000 euro, gestolen. Een getuige heeft hamerslagen gehoord en een vaag licht gezien bij één van de beeldjes. Alleen de twee lammetjes, die aan het begin van het kunstproject vlakbij de huizen staan, zijn niet van hun sokkel gerukt en de struisvogels waren klaarblijkelijk te groot. De sokkel van 'Kikker' was ernstig vernield maar het kunstwerk is niet meegenomen. Bron: Flevopost

Niet alleen aan de Verhagenlaan staat het kunstwerk 'Lammeren'. Eenzelfde exemplaar staat in het UMC Groningen.

Kunstenaar

Petronella Gerda (Nelleke) Allersma is op 21 september 1940 in Den Andel geboren. Nelleke groeide op een boerderij op het Groninger Hogeland op. Zij volgde een opleiding van 1957 – 1960 aan de Academie Minerva in Groningen. Vervolgens studeerde zij van 1968 – 1969 aan lerarenopleiding van de Rietveld Academie in Amsterdam waarna ze haar opleiding voltooide aan de Internationale Sommer Academie in Salzburg (Duitsland). Allersma houdt zich bezig met beeldhouwen, tekenen, schilderen en fotograferen. Haar bronzen beelden, waarin de mens, vaak in groepen, en ook het dier centraal staan, vonden wereldwijd hun weg. Thema’s in haar werk zijn vrijheid en verbondenheid, uitgebeeld bijvoorbeeld in schaatsers- en danseresgroepen afgebeeld in een figuratief abstracte stijl. Naast het beeldhouwen en schilderen doceerde Allersma aan diverse opleidingen. In 2002 ontving zij een ereprijs op de Spring Award-expositie in Ljubljana (Slovenië)

Kunstwerken van Nelleke Allersma zijn o.a. te vinden in Gramsbergen, 'Pieterpad' (1996), Buren, 'zonder titel' (1998), Appingendam, 'Bijenbeeld' (2002) en Emmeloord, 'Lammetjes' (2004).