Lammetjes

Lammetjes
Lammetjes Lammetjes Lammetjes Lammetjes Lammetjes

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Nelleke Allersma

Materiaal: brons

Jaar: 2004

Beschrijving:

Op initiatief van Hero Bloem, hoofd culturele zaken van de gemeente Noordoostpolder is aan de Verhagenlaan in 2004 een kunstroute speciaal voor kinderen gerealiseerd. Deze route heeft als doel om kinderen met kunst in aanraking te brengen. In totaal zijn negen kunstwerken in het park geplaatst.

Geïnspireerd door de dieren die in haar jeugd op de ouderlijke boerderij rondliepen maakte Nelleke Allersma deze figuratieve voorstelling van twee lammeren. Het 40 cm hoge kunstwerk is uitgekozen door de leerlingen van de St. Josephschool voor het kunstproject "Huisje, boompje, beestje", een wandeling langs kunst op kniehoogte. Op een lage sokkel, op kinder-ooghoogte, staan de dartelende lammeren, die op 16 december 2004 in het bijzijn van de kinderen zijn onthuld. Een naturalistisch kunstwerkje van brons. De figuratieve vorm is heel gedetailleerd uitgewerkt. De huid van het beeld laat vaag de sporen van het boetseren zien. Het wat ruwe oppervlak maakt de vacht voelbaar. De oneffenheden in het oppervlak en de afgeronde vormen in het beeld zorgen voor een subtiel spel van licht en schaduw. De natuurlijke kleur van brons is geelachtig. De kleur van 'Lammetjes' werd door de kunstenaar en bronsgieter in overleg bepaald. Door het patineren gaf men het kunstwerk de bruine kleur.

Naast 'Lammetjes' hadden de schoolkinderen ook 'Haan' van Joop Hekman, 'Zeehond' van Theresia van der Pant, de vos 'Reenert' van Joop Houthuijzen, 'Pelikaan' en 'Boomkikker Max' van Ed Schouten en 'Amsterdams grachtenhuis' van Gerda Rubinstein uitgezocht voor het kunstproject "Huisje, boompje, beestje". In de nacht van 23 op 24 september 2008 zijn deze 6 bronzen kunstwerken met een totale waarde van tussen de 40.000 en 50.000 euro gestolen. Een getuige heeft hamerslagen gehoord en een vaag licht gezien bij één van de beeldjes. Alleen de lammetjes, die aan het begin van het kunstproject vlakbij de huizen staan, zijn niet van hun sokkel gerukt en de struisvogels waren klaarblijkelijk te groot. De sokkel van 'Kikker' was ernstig vernield maar het kunstwerk is niet meegenomen. (Bron: Flevopost)

Kunstenaar

Petronella Gerda (Nelleke) Allersma is op 21 september 1940 in Den Andel geboren. Nelleke groeide op een boerderij op het Groninger Hogeland op. Zij volgde een opleiding van 1957 – 1960 aan de Academie Minerva in Groningen. Vervolgens studeerde zij van 1968 – 1969 aan lerarenopleiding van de Rietveld Academie in Amsterdam waarna ze haar opleiding voltooide aan de Internationale Sommer Academie in Salzburg (Duitsland). Allersma houdt zich bezig met beeldhouwen, tekenen, schilderen en fotograferen. Haar bronzen beelden, waarin de mens, vaak in een groepen, en ook het dier centraal staan, vonden wereldwijd hun weg. Thema’s inhaar werk zijn vrijheid en verbondenheid, uitgebeeld bijvoorbeeld in schaatsers- en danseresgroepen en een abstract figuratieve stijl. Naast het beeldhouwen en schilderen doceerde Allersma aan diverse opleidingen. In 2002 ontving zij een ereprijs op de Spring Award-expositie in Bled (Slovenië)

Kunstwerken van Nelleke Allersma zijn o.a. te vinden in Gramsbergen, 'Pieterpad' (1996), Buren, 'zonder titel' (1998), Appingendam, 'Bijenbeeld' (2002) en Emmeloord, 'Lammetjes' (2004).

 

Laatste Update vrijdag, 21 juli 2017