Graffiti de Zuidert

Graffiti de Zuidert
Graffiti de Zuidert Graffiti de Zuidert Graffiti de Zuidert Graffiti de Zuidert Graffiti de Zuidert Graffiti de Zuidert

Plaats: Emmeloord

Locatie: Pampuspad/Amsterdamweg

Kunstenaar: Schoolkinderen o.l.v Stefan Alberts

Materiaal: Verf

Jaar: 2011


Beschrijving:

Op de muur van de gymzaal aan het Pampuspad is een wandschildering te vinden. Dit graffitikunstwerk werd in 2011 aangebracht om wildspuiten tegen te gaan. Buurtbewoners van de Zuidert hadden om een structurele oplossing gevraagd, omdat de in het oogspringende muur vanaf de Amsterdamweg allesbehalve een visitekaartje voor hun wijk was. Vanuit IGW (Integraal Gebiedsgericht Werken) en in samenwerking met basisschool Windkracht 10 werd een oplossing gevonden in de vorm van het aanbrengen van een 'anti-graffiti' muurschildering. Het is een onuitgesproken regel onder de graffitikunstenaars dat je niet over elkaars werk heen spuit.

Jongerenwerker Wytse Wierda van Carrefour heeft samen met 13 leerlingen van groep 8 ontwerpen voor het kunstwerk gemaakt. Graffitikunstenaar Stefan Alberts uit Zwolle heeft de tekeningen bij elkaar gebracht en er één geheel van gemaakt. Op 27 september 2011 hebben de leerlingen de muur van de gymzaal onderleiding van Alberts omgetoverd van een muur vol geklieder in een muur vol kunst. Stefan Alberts zorgde voor de finishing touch zodat het er uiteindelijk allemaal heel strak uitziet. Het spuiten van de kleurige graffiti was één van de activiteiten van het jongerenproject NOP-ART, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Noordoostpolder, welzijnsstichting Carrefour, open jongerencentrum De Klos en het Muzisch Centrum.

De kleurige graffiti tekeningen op de kunstzinnige muur hebben veelal te maken met de plek. In het midden staat WELKOM, met daaronder SAGA waarvan de S als slang is getekend. Verder zien we links HEEY met daaronder E'LOORD en rechts daarvan het jaartal 2011. Rechts van het midden zien we NOP-ART en EMMELOORD met daaronder ZUIDERT. Tussen Saga en Zuidert staat LOVE BMX omdat fietscrossen destijds in de wijk populair was. Daarboven zien we een naar rechtskijkend cartoonfiguurtje met shadow op zijn kraag. Helemaal rechtsboven is een doodshoofd gespoten met JEF naar de maker Jeffrey, die vanwege ruimtegebrek genoegen moest nemen met de afkorting van zijn naam. Rechtsonder staat LOVE. Om alle letters is een zwarte contour aangebracht, een omtreklijn om de begrenzing van de letters te accentueren.

Sinds 16 maart 2024 is de muur aan de achterkant van de gymzaal een legal grafitti wall. De gemeente Noordoostpolder heeft deze muur aangewezen als plaats waar legaal graffiti gespoten kan worden. De graffiti uit 2011 wordt door nieuwe graffiti schilderingen aan het oog onttrokken. De behoefte aan de muur werd duidelijk tijdens een jongerenavond op 15 september 2023 in de Wellerwaard waar meer dan 40 jongeren bijeen kwamen. Istvan van Zorge initieerde het idee voor de legal grafitti wall omdat hij in Emmeloord een plek miste waar jongeren legaal grafitti kunnen spuiten. Jongerenwerkers van Carrefour dachten vanuit het project jongerenparticipatie met Istvan mee en gaven samen met hem vorm aan zijn idee. Ook bij het bedrijf Het Deelwerk aan de Randweg 25 is een legale grafitti wall. De muur staat op privéterrein en is door de eigenaar ter beschikking gesteld voor graffiti-artiesten van binnen en buiten de polder, toen hij hoorde van het initiatief van de jongeren. Op 16 maart 2024 opende Istvan van Zorge de 55 m lange muur. Samen met ander grafitti artiesten werd de muur volgeschilderd. Bronnen: De Stentor; De Noordoostpolder; Omroep Flevoland.

Kunstenaar

Stefan Alberts is geboren en getogen in Assendorp. De liefde voor graffiti werd in 1985 aangewakkerd. In die tijd wilde de dan 13-jarige Alberts leren breakdancen maar toen hij op televisie Style Wars zag, een documentaire over de hiphopcultuur in New York City  waar jongens de metro's van graffiti voorzagen, was hij verkocht. Na het zien van het programma begon hij onmiddellijk te schetsen. Tekenen lag hem altijd wel. "Stay Cool" stond er. Een paar maanden later spoot hij bij Assendorp zijn eerste tag op de muur. Hij had zijn naam nog niet gezet of hij werd opgepakt. Voor de kosten van het verwijderen van de graffiti moest hij opdraaien. Daarna maakte hij er een sport van om overal zijn (nieuwe) tag achter te laten tot het in 1988 goed mis ging. Er volgde een rechtszaak en hij kreeg een voorwaardelijke straf.

Alberts gooide het roer om en ging ieder weekend naar Amsterdam, waar gedoogplekken zijn voor graffiti-artiesten. In 1999 kreeg hij de gelegenheid om van zijn hobby zijn beroep te maken. Met zijn bedrijfje Klaver 5 Different Designs ontwerpt Alberts onder andere logo’s voor bedrijven, geeft hij graffiti-workshops en wordt hij regelmatig gevraagd om legaal zijn graffiti kunsten te ‘spuiten’ op bijvoorbeeld sporthallen en in kinderkamers. Ook internationaal heeft Alberts zijn sporen verdiend. Hij organiseert graffiti-workshops en rondleidingen in Berljn en heeft o.a. geëxposeerd in Las Vegas, San Francisco, Berlijn, Parijs en Toulouse. In de media wordt Stefan Alberts de graffitikoning van Nederland genoemd.