Social Sofa De Zuidert

Social Sofa De Zuidert
Social Sofa De Zuidert Social Sofa De Zuidert Social Sofa De Zuidert Social Sofa De Zuidert

Plaats: Emmeloord

Locatie: Monnickendamstraat

Kunstenaar: buurtbewoners

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2013


Beschrijving:

Naast het Revelsant en de Leemanstraat staat er ook een Social Sofa in de Monnickendamstraat in de wijk De Zuidert. De Zuidert is gelegen aan de zuidoostzijde van Emmeloord en is een typische "bloemkoolwijk". De woonwijk, die tussen 1970 en 1980 gebouwd is, kenmerkt zich door hofjes en woonerven met kronkelende straten en paden. De straten en woonerven vormen aparte subwijkjes die als bloemkoolroosjes op de hoofdwegen zijn 'geplant'. Deze ruimtelijke structuur betekende een radicale breuk met de mathematische opzet van de Wederopbouwwijken. 

De wijk dankt zijn naam aan de woonterp Zuidert, ook wel Zuiderbuurt genoemd, op het voormalig eiland Schokland. Zuidert was een met plaggen en afval opgeworpen terp waar 14 huizen stonden. Het drinkwater werd uit putten omhoog gehaald, maar het water werd steeds brakker en uiteindelijk was men afhankelijk van regenwater, dat werd opgevangen in tonnen en kelders. Die slechte watervoorziening leidde geregeld tot epidemieën. Omdat het leven er door de vele overstromingen onmogelijk was geworden werd de Zuidert in 1855 op last van de overheid ontruimd.

Op 1 maart 2013 is in de Zuidert een Social Sofa afgeleverd. De Social Sofa is een betonnen zitmeubel dat met mozaïeksteentjes moet worden ingelegd. De bank is in 2005 bedacht en ontworpen door de cabaretière Karin Bruers om de sociale verkilling tegen te gaan. Het idee achter de sofa is; Breng bewoners dichter bij elkaar door samen de bank te laten bekleden. In het ontwerp, dat door het Tilburgse bedrijf SocialSofa is aangebracht, wordt gerefereerd aan de geschiedenis van woonterp De Zuidert. Op de voorkant van de bank zien we een gemetselde waterput waar een Schokkervrouw in klederdracht bij staat met op de achtergrond houten Schokkerhuisjes. Op de onderrand is de tekst 'De Zuidert' aangebracht. Op de achterkant van de sofa is de inpoldering verbeeld. Links zien we water, in het midden een geploegde akker en rechts een boerderij en daaronder de tekst "van zee naar land". De kale Social Sofa is geplaatst in de kas bij de Dagbehandeling van de Talma Hof. Daar zijn de duizenden uit China geïmporteerde glassteentjes door wijkbewoners van De Zuidert en bewoners, deelnemers en cliënten van Talma Hof en Philadelphia op de betonnen bank geplakt. Toen de klus geklaard was heeft het bedrijf SocialSofa de bank gevoegd en gepolijst.

De grote initiator achter de bank is Peter Clement, vice-voorzitter van het wijkplatform de Zuidert. Hij onthuldde, in aanwezigheid van wethouder Andries Poppe, samen met zijn vrouw en kleinkinderen de buurtbank op 21 september 2013 tijdens Burendag.

De Social Sofa is een goed voorbeeld van Community Art waarbij een hele wijk, straat, buurt of buurtschap gevraagd wordt mee te werken aan een kunstproject. Het doel van het project was tweeledig; het bracht de bewoners tijdens het proces met elkaar in contact en achteraf dient het als contactpunt als de bewoners ook daadwerkelijk gebruik van het bankje gaan maken. Bovendien vergroot het de betrokkenheid van mensen bij hun omgeveing en de inrichting daarvan. 

Bekijk hier hoe de Social Sofa gemaakt is.