Kunst in de vlindertuin

Kunst in de vlindertuin
Kunst in de vlindertuin Kunst in de vlindertuin Kunst in de vlindertuin Kunst in de vlindertuin Kunst in de vlindertuin Kunst in de vlindertuin Kunst in de vlindertuin

Plaats: Emmeloord

Locatie: Elburgstraat

Kunstenaar: Rolleman, Willemsen en Bakker

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 2019


Beschrijving:

Op het volkstuinencomplex aan de Elburgstraat ligt een 500 m² grote vlindertuin. De tuin is een initiatief van Wijkplatform De Zuidert, een bewonersgroep die zich inzet voor de leefbaarheid en de veiligheid in de wijk. Het idee voor de vlindertuin ontstond in 2017. Gusta Drenth van het wijkplatform had gehoord dat het slecht gaat met de insecten in Nederland en ze besloot er wat aan te doen. Er werden diverse subsidie-aanvragen uitgezet om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Het project 'Vlindertuin' werd op 19 januari 2019 tijdens de Kern met Pit bijeenkomst in ‘t Voorhuys in Emmeloord, door de vakjury verkozen tot de Flevolandse winnaar van 'Kern met Pit 2018'. Tijdens de landelijke finale van 1 april sleepte de vlindertuin de publieksprijs in de wacht. 

De vlindertuin is ontworpen door Pieter Boersma en werd op 6 juli 2019 door wethouder Anjo Simonse geopend. Bij het ontwerp heeft Boersma zich laten inspireren door de Vlinderhof op het Maximapark in Utrecht die ontworpen is door tuinarchitect Piet Oudolf. Piet Boersma schetste een tuinontwerp met oneindige lijnen die verdwijnen in de beplanting en een pad in de vorm van een 8 zodat een oneindige tuin ontstond. In het oorspronkelijke plan had Boersma het pad ingetekend met houtsnippers, maar uiteindelijk is er gekozen voor gravel, waardoor de tuin ook rolstoelvriendelijk is geworden. Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd door vrijwilligers. Daarnaast hebben MBO-leerlingen van AERES uit Emmeloord en leerlingen van de basisscholen Het Kompas en Windkracht 10 hun steentje bijgedragen. 

Verspreid in de vlindertuin zijn verschillende kunstwerken te vinden die ontworpen en/of gemaakt zijn door vrijwilligers van Wijkplatform De Zuidert. Bij de ingang staat een enorme vlinder die ontworpen en vervaardigd is door Hilbert Rolleman. Het houten kunstwerk is voorzien van een laklaag en samengesteld uit 5 onderdelen die op een metalen frame rusten. Verder staat in één van de borders op een sokkel van gedraaide stoeptegels een abstract beeld van de hand van Jan Willemsen. Het kunstwerk is gebeeldhouwd uit natuursteen. De voorkant en de binnenzijde zijn gepolijst, de buitenrand is ruw gelaten. De grappige vogels, die in september 2020 tussen de bloemen werden geplaatst, zijn naar een idee van Henk Bakker op de Gemeentewerf gemaakt van oud (tuin)gereedschap.