Social Sofa Revelsant

Social Sofa Revelsant
Social Sofa Revelsant Social Sofa Revelsant Social Sofa Revelsant Social Sofa Revelsant Social Sofa Revelsant

Plaats: Emmeloord

Locatie: Mercuriusstraat / Urkerweg

Kunstenaar: Schoolkinderen en buurtbewoners

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2012


Beschrijving:

Vlakbij de kruising van de Mercuriusstraat en de Urkerweg staat een Social Sofa. De cabaretière Karin Bruers is de bedenkster en initiatiefneemster van Social Sofa. "Ik wilde dat bankje terug in het straatbeeld. Pleintjes, plantsoenen, parken en hofjes; vroeger waren dit de locaties bij uitstek voor mensen om elkaar te ontmoeten. Gewoon even plaatsnemen op een bankje in de openbare ruimte en een praatje maken met degene die naast je zit. Maar die bankjes, die belangrijke ontmoetingsplaatsen, verdwenen stuk voor stuk. Een melding van overlast was vaak al genoeg. Geen goede ontwikkeling, vond ik. Mensen sluiten zich op in hun huizen en maken nauwelijks nog contact. Sociale verkilling, noem ik dat. Daar wilde ik iets aan doen.” Van oorsprong is de bank vervaardigd van grijs beton, maar voordat hij geplaatst wordt zijn de bewoners van de wijk Revelsant op 10 juli in OSB de Keerkring begonnen de bank met kleurrijke mozaïeksteentjes te beplakken. 

Leerlingen van OBS de Keerkring en CBS de Triangel hebben meegedaan aan een tekenwedstrijd. De opdracht hierbij was: "we leven in onze buurt in een multiculturele wijk en we zullen het met elkaar moeten doen". Dit thema hebben de kinderen op een bijzondere manier vorm gegeven. Na jurering door leerkrachten en wijkbewoners heeft een ouder de tekeningen vertaald naar een in mozaïek te maken sofaontwerp.

De bank staat vol symboliek en weerspiegelt de veelkleurigheid van de wijk Revelsant. Aan de voorkant zijn vijf kinderen, die ieder een andere nationaliteit hebben, hand in hand afgebeeld met daaronder de tekst 'Iedereen is welkom'. Op de achterkant zien we de Joodse davisster, het Christelijk kruis, de Islamitische nieuwe maan en vijfpuntige ster, het boeddhistische dharmawiel, het Chinese symbool yin en yang en het Ohm teken dat staat voor een heilige lettergreep uit hindoeïstische en boeddhistische gebeden. Op de hoge zijkant van de chaise longue is een lieveheersbeestje afgebeeld, het nationale symbool tegen zinloosgeweld, dat staat voor verdraagzaamheid. Daarnaast vind je symbolen van vrede zoals een duif met olijftak en de regenboog. De regenboog staat tevens voor de veelkleurigheid van de wijk.

Op 22 september 2012, Nationale burendag, onthulde wethouder Andries Poppe samen met Ancika Jansen, bestuurslid van wijkplatform Revelsant en geestelijke moeder van het project, de Social Sofa in de wijk Revelsant. Meer dan 30 personen hebben in 6 weken tijd hun steentje bijgedragen met als resultaat een kleurrijke buurtbank. De bank is vanuit het Integraal Gebiedsgericht Werken (IWG) door de gemeente aan de wijk geschonken.