Uitgeslagen ring

Uitgeslagen ring
Uitgeslagen ring Uitgeslagen ring Uitgeslagen ring Uitgeslagen ring Uitgeslagen ring

Plaats: Emmeloord

Locatie: Urkerweg

Kunstenaar: Harmen Abma

Materiaal: staal

Jaar: 1975

Beschrijving:

Op 17 september 1973 werd door wethouder W.G. de Feyter de eerste van 168 heipalen van ongeveer 17,5 m lengte geslagen voor flat Toutenburgh. Op 10 maart 1975 werd de serviceflat, ontworpen door architect ir. R.F.W. de Waal uit Amsterdam, officieel geopend door mr. Gauke Loopstra, burgemeester van Noordoostpolder van 1973 - 1980. De flat dankt zijn naam aan het middeleeuwse kasteel Toutenburg in Vollenhove, dat door de Duitse edelman George Schenck van Toutenburg gebouwd werd. Het kasteel, dat vernoemd was naar zijn vroegere bezitting de baronie Tautenburg bij Jena, bouwde Schenck tussen 1524 tot 1531. George Schenck was in 1502 door Frederik van Baden, de bisschop van Utrecht, benoemd tot Schout van Vollenhove en kastelein der Heerlijkheid Kuinre. 

Op het grasveld voor de flat Toutenburgh aan de Urkerweg werd het kunstwerk 'Uitgeslagen ring' van de Friese kunstenaar Harmen Abma geplaatst. De onthulling op 13 december 1976 vond plaats ter gelegenheid van een bezoek van een delegatie uit het Noorse Ringerike waarmee de gemeente Noordoostpolder vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt. Het kunstobject is van staal geconstrueerd en monochroom van kleur. Sedert de jaren '60 van de twintigste eeuw is in de beeldhouwkunst een toenemende belangstelling voor eenvoudige, duidelijke geometrische vormen. De sculptuur werd niet meer op een voetstuk geplaatst, maar direct op de grond. De maker wilde hiermee een rechtstreekse confrontatie tussen het object en de omringende ruimte aangaan. Van een verhalende betekenis is geen sprake. Dit betekenisloze gekoppeld aan een strenge geometrische vormgeving bezorgde dit soort werken de benaming minimal art.

Minimal art is voor Harmen Abma een grote bron van inspiratie geweest. 'Uitgeslagen ring' vormt door de ronde vormen en de oranje kleur een contrast met de rechte vormen van de flat. Je kunt niet zien wat het voorstelt. Het object heeft geen herkenbare voorstelling, het is non-figuratief. Je moet ook niet proberen ‘er iets in te willen zien’. Het kunstwerk pretendeert niets anders te zijn dan een bewerkte geometrische vorm. Het object is een samenspel van ruimte, restvorm en vorm.

Het A.D. van Eckfonds heeft ƒ 18.720,- voor het kunstwerk betaald waarvan ƒ 12.480,- voor de kunstenaar.

Kunstenaar

Harmen Abma werd op 21 november 1937 in Hylaard (Friesland) geboren. Abma had een schildersbedrijf en heeft een tijd als huisschilder gewerkt . Zijn passie voor het kunstenaarsschap is daaruit voortgekomen. Van 1962 tot 1965 volgde hij een opleiding aan Academie Vredeman de Vries in Leeuwarden.

Abma maakt in zijn werk gebruik van een abstract-geometrische vormentaal. Hij maakte schilderijen die zijn opgebouwd uit reeksen kleurvlakken. Bij de renovatie in Betondorp (Amsterdam) maakte hij reliëfs boven de deuren van de woningen aan de Schovenstraat. Ook heeft hij opdrachten gekregen voor het maken van monumentale kunst (groots van afmeting). Vooral in Friesland is monumentaal werk te vinden. In Leeuwarden zijn twee kunstwerken zonder titel uit 1972 en1973 te zien. Verder vind je in Opsterland een kunstwerk zonder titel uit 1976, in Gorredijk 'Levend water' (1976) en in Stiens een wandsculptuur (1994). In de provincie Flevoland is het kunstwerk 'Uitgeslagen ring' (1975) in Emmeloord te vinden. Zijn werk kenmerkt zich door herhaling en abstracte vormgeving.

Op 30 november 2007 overleed Abma enkele dagen na zijn zeventigste verjaardag.

 

Laatste Update donderdag, 29 augustus 2019