Moeder en kind

Moeder en kind
Moeder en kind Moeder en kind Moeder en kind Moeder en kind Moeder en kind

Plaats: Emmeloord

Locatie: Pallasstraat

Kunstenaar: Henk Visser

Materiaal: beton

Jaar: 1981

Beschrijving:

Op 5 oktober 1972 gaf prins Claus von Amsberg het startsein voor de experimentele woonwijk Revelsant II, die in samenspraak met werkgroepen van bewoners van Emmeloord en omgeving ontworpen is door de architecten Coen Bekink, Jan Sterenberg en Hans Morshuis. De eerste van de 545 eengezinswoningen werd op 18 juni 1973 officieel opgeleverd. Aan het eind van dat jaar werd wijkvereniging Revelsant II opgericht die de eerste jaren zijn activiteiten hield in basisschool De Keerkring. Tijdens de officiële opening van het buurhuis aan de Pallasstraat op 10 oktober 1980 maakte wethouder Dirk de Wit, als voorzitter van het A.D. van Eckfonds, bekend dat de buurt met vier kunstwerken verfraaid zou worden. De gemeente dankt deze kunstwerken aan de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Het eerste kunstwerk uit de serie, 'Four Retangles', werd eind november 1980 geplaatst. Op 5 februari 1981 volgde de kunstwerken 'Openvallende steen', 'Abstract figuur' en 'Moeder en kind'.  

'Moeder en kind' is gemaakt door Henk Visser uit Deventer. Hij was aanwezig bij de plaatsing en onthulde het betonnen kunstwerk zelf. Beton heeft een aantal voordelen ten opzicht van natuursteen, waar Visser aanvankelijk, vanuit zijn traditionele opleiding veel mee werkte. Zo zijn grotere afmetingen mogelijk door het gebruik van een wapening en vrijere vormen door het gieten. Visser heeft het beton gestort in een gietvorm en vervolgens getrild. Na het uitharden zijn de oneffenheden in het oppervlak bewerkt met een bouchardhamer. Dit noemen we boucharderen.

Het  kunstwerk is figuratief, je kunt heel duidelijk zien wat het voorstelt. Moeder en kind dansen hand in hand in de rondte, waarbij ze achterover leunen. De driehoekscompositie zorgt voor een dynamisch beeld. Het kunstwerk vertoont kenmerken van het expressionisme, sterk vereenvoudigde vormen zonder details. De kunstenaar wilde niet zozeer de werkelijkheid weergeven, maar heeft vooral zijn gevoelens ten aanzien van die werkelijkheid willen uitdrukken. In het expressionisme stond de natuurlijke gelijkenis van de voorstelling niet langer op de eerste plaats, de natuurlijke vormen maken plaats voor de persoonlijke interpretaties. Het kunstwerk lijkt beïnvloed door de opvattingen van schilders zoals Constant Permeke en Gustaaf (Gustave) De Smet.

bscGustaaf De Smet, Dorpszonnetje 

Kunstenaar

Hendrik Cornelis (Henk) Visser is op 19 augustus 1917 in Rijsbergen (gemeente Zundert) geboren. In 1936 volgde hij de Academieklas aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Daar werd figuratief gewerkt in de richting van figuratieve abstractie. Daarna vervolgde hij zijn opleiding van 1937 - 1940 aan de modelklas van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Visser woonde en werkte tot 1955 in Seppe (gemeente Hoeve) verhuisde naar Zutphen en vestigde zich in 1965 in Deventer. Henk Visser overleed op 11 december 1991 in Deventer.

Henk Visser was beeldhouwer. Hij werkte veel in hout, Franse kalksteen, kunststeen en terras-gips. Zijn werk is figuratief. Zijn onderwerpen waren vrouwen figuren, engelen en menselijke figuren. Enkele sculpturen (uitgevoerd in kalksteen, gips en eikenhout) zijn opgenomen in overheidscollecties. Voor Zutphen maakte hij het monument 'Bevrijding en wederopbouw', twee bronzen uitgietsels die een onderdeel vormen van het hek van de brug tussen de Laarstraat en de Warnsveldseweg. Andere kunstwerken zijn o.a. te vinden in Deventer, "Joost Hiddes Halbertsma - Woensdrecht, Bevrijdingsmonument (1949) -Wilp, Geborgenheid (1972) - Roosendaal, Knielende boer (1975) - Nunspeet, Samenspel (1976) - Scheerwolde, Spelende kinderen (1977) en in Emmeloord, Moeder en kind (1981). Verder zijn er diverse speelplastieken van hem aangekocht door scholen.

Naast beeldhouwkunst beoefende Henk Visser ook grafische technieken (met name hout- en linosneden) en hield hij zich bezig met ruimtelijke vormgeving (wandreliëfs).

 

Laatste Update donderdag, 19 november 2020