Wandschildering KCA depot

Wandschildering KCA depot
Wandschildering KCA depot Wandschildering KCA depot

Plaats: Emmeloord

Locatie: Montageweg 1

Kunstenaar: Stefan Alberts

Materiaal: Verf

Jaar: 2015

Beschrijving:

De milieustraat van de gemeente Noordoostpolder hield 10 oktober 2015 een open dag die in het teken stond van afval scheiden en verwerken. Destijds kregen de inwoners van Noordoostpolder vier afvalcontainers. Dat moest een stimulans zijn om nog meer afval te scheiden. "Afval bestaat bijna niet meer. In heel veel afval zitten waardevolle grondstoffen die we kunnen hergebruiken'', aldus wethouder Andries Poppe die samen met de 11-jarige Rutmer het kunstwerk onthulde dat ontworpen en gespoten is door Stefan Alberts van Klaver 5 Different Designs uit Zwolle. 
 
Het kleurige graffitikunstwerk op de wand van het nieuwe depot voor klein chemisch afval heeft daar betrekking op. Alberts heeft op een blauwe achtergrond het groene kringloop symbool afgebeeld dat aangeeft dat een product kan worden gerecycled. Midden voor dit symbool staat een lachende grijze rolcontainer waar een rood hangslot op zit. De bak is bestemd voor afval dat naar de dure verbrandingsoven gaat. De grijze bak is daarom niet bestemd voor groenafval, karton, glas, textiel en plastic omdat deze producten hergebruikt kunnen worden. Een bruine paraplu beschermd de container tegen een klokkenhuis, een kartonnen doos, een glazen fles, een t-shirt en een plastic fles die toch de grijze container inwillen. 
 
Kunstenaar
 

Stefan Alberts is geboren en getogen in Assendorp. De liefde voor graffiti werd in 1985 aangewakkerd. In die tijd wilde de dan 13-jarige Alberts leren breakdancen maar toen hij op televisie Style Wars zag, een documentaire over de hiphopcultuur in New York City  waar jongens de metro's van graffiti voorzagen, was hij verkocht. Na het zien van het programma begon hij onmiddellijk te schetsen. Tekenen lag hem altijd wel. "Stay Cool" stond er. Een paar maanden later spoot hij bij Assendorp zijn eerste tag op de muur. Hij had zijn naam nog niet gezet of hij werd opgepakt. Voor de kosten van het verwijderen van de graffiti moest hij opdraaien. Daarna maakte hij er een sport van om overal zijn (nieuwe) tag achter te laten tot het in 1988 goed mis ging. Er volgde een rechtszaak en hij kreeg een voorwaardelijke straf.

Alberts gooide het roer om en ging ieder weekend naar Amsterdam, waar gedoogplekken zijn voor graffiti-artiesten. In 1999 kreeg hij de gelegenheid om van zijn hobby zijn beroep te maken. Met zijn bedrijfje Klaver 5 Different Designs ontwerpt Alberts onder andere logo’s voor bedrijven, geeft hij graffiti-workshops en wordt hij regelmatig gevraagd om legaal zijn graffiti kunsten te ‘spuiten’ op bijvoorbeeld sporthallen en in kinderkamers. Ook internationaal heeft Alberts zijn sporen verdiend. Hij organiseert graffiti-workshops en rondleidingen in Berljn en heeft o.a. geëxposeerd in Las Vegas, San Francisco, Berlijn, Parijs en Toulouse. In de media wordt Stefan Alberts de graffitikoning van Nederland genoemd.

Laatste Update zaterdag, 05 augustus 2017