Social Sofa Orange the World

Social Sofa Orange the World
Social Sofa Orange the World Social Sofa Orange the World Social Sofa Orange the World Social Sofa Orange the World

Plaats: Emmeloord

Locatie: Harmen Visserplein

Kunstenaar: Soroptimistclub Mosaïk-Limburg

Materiaal: beton en glasmozaïek

Jaar: 2021


Beschrijving:

Op 25 november 2021 onthulde burgemeester Roger de Groot samen met Trea Post, voorzitter van Soroptimistclub Noordoostpolder, op het Harmen Visserplein een Social Sofa met een duidelijke boodschap: 'stop geweld tegen vrouwen'. De 2,24 m lange sofa, een door cabaretière Karin Breurs in 2005 ontworpen betonnen huiskamermodel buitenbank, is met glasmozaïek beplakt door de leden van Soroptimistclub Noordoostpolder en vrouwen van het Vrouwencentrum Noordoostpolder. Met de Social Sofa willen zij blijvend aandacht vragen voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Het ontwerp is gemaakt door leden van Soroptimistclub Mosaïk-Limburg. In 2020 vierde deze serviceclub haar 35-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum mozaiëkten de leden samen een Social Sofa met het thema 'Orange the World', de internationale campagne waarmee de Verenigde Naties sinds 2014 aandacht vraagt voor de actie ‘Stop geweld tegen vrouwen’. Wereldwijd worden ieder jaar tussen 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, gebouwen en objecten oranje aangelicht. Met de kleur oranje, die staat voor de opgaande zon, wordt de hoop uitgesproken voor een toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In 2015 werd voor het eerst een gebouw in Nederland oranje uitgelicht. Voor een paar uur was het Vredespaleis in Den Haag in oranje licht gezet. Sinds 2018 worden Nederlandse gemeenten en provincies betrokken bij de campagne. De gemeente Noordoostpolder sloot zich bij de jaarlijkse actie aan. In 2020 was de Poldertoren 16 dagen oranje gekleurd, in 2021 was het de beurt aan het horecaplein op De Deel. Het thema van de Orange the World campagne in Nederland was in 2021 preventie. 

Geweld tegen vrouwen is een van de meest voorkomende en hardnekkige schending van mensenrechten in de wereld. Geweld tegen vrouwen is dichterbij dan je denkt. Bekend is dat wereldwijd één op de drie vrouwen in haar leven met fysiek of seksueel geweld te maken heeft. Ook in Nederland is dat een groot probleem. Uit een Europees onderzoek door EU Agency for Fundamental Rights (FRA) blijkt dat 45% van de vrouwen in ons land te maken krijgt met geweld. Zoiets is onacceptabel en moet een halt worden toegeroepen. Met een opgestoken hand zeg je 'stop'. Vandaar dat een oranje opgestoken hand het symbool van de campagne 'Orange the World' is. Op de voor- en zijkanten van de 'Orange the World' sofa staan veel opgestoken handen als stopteken, zowel van mannen en vrouwen als van kinderen. Alleen als we met z’n allen geweld tegen vrouwen en meisjes afwijzen, is er een kans dat dat geweld vaker gesignaleerd en bestreden wordt. Geweld speelt zich dikwijls af in de privésfeer, onzichtbaar voor de buitenwereld. Bewustwording is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen geweld en daarom staat er een witte lotusbloem op de voorkant van de bank. De ontwerpers kozen voor deze bloem omdat de lotus symbool staat voor transformatie van duisternis naar licht, van onwetendheid naar inzicht en wijsheid, naar vrede en sereniteit. De betekenis van de lotus is onlosmakelijk verbonden met de manier waarop deze groeit en bloeit. Als we naar het mozaïek kijken zien we dat de stengel van de lotus vanuit de donkere modderige bodem, het zwart-bruine vlak op de rechter voorpoot, langs de voorkant van de bank haar weg naar het oppervlak vond. Daar is de lotusbloem onder invloed van het licht van de zon tot bloei gekomen. Rechts naast de bloem staat in zwarte steentjes 'Orange the World' met daaronder de boodschap 'No violence against woman and girls' (Geen geweld tegen vrouwen en meisjes). Op de achterkant van de bank staat het logo van Soroptimist International, met links SOROPTIMISTCLUB en rechts NOORDOOSTPOLDER. Soroptimist International werd in 1921 in de Verenigde Staten opgericht en vierde in 2021 haar 100-jarig bestaan. Soroptimistclub Noordoostpolder bestaat sinds 15 juni 1968. De naam Soroptimist is afgeleid van het Latijn: soror (zuster) die het optimum (beste) nastreeft. 

Soroptimisten zetten zich samen in om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd en lokaal te verbeteren. Dat doen ze op internationaal niveau door de VN en de Raad van Europa te adviseren en lokaal door goede doelen te steunen en initiatieven op te zetten. Er zijn wereldwijd 3000 clubs in 130 landen met ruim 80.000 leden. In Nederland zijn ca. 100 serviceclubs. Omdat de eerste 'Orange the World' sofa op het Kloosterwandplein in Roermond symbool staat om samen de strijd aan te gaan, nodigde de Soroptimistclub Mosaïk-Limburg andere clubs van harte uit om hun voorbeeld te volgen en stelde het ontwerp gratis ter beschikking aan de zusterclubs. Soroptimistclub Noordoostpolder ging op de uitnodiging in. Eind september 2021 begon men aan de klus. In de kas bij Deelwerk-NOP aan de Randweg is twee maandenlang heel hard gewerkt om de duizenden glassteentjes op de betonnen bank te plakken. Dat leverde een leuke samenwerking op in het kader van vrouwenintegratie. Het Vrouwencentrum in Emmeloord, dat door de Soroptimisten benaderd was voor hulp bij het maken van de sofa, is een inloopcentrum voor buitenlandse vrouwen die er taal-, kook- en danslessen krijgen en er leren fietsen en zwemmen. De Social Sofa in Emmeloord is de tweede 'Orange the World' sofa die in Nederland geplaatst is, maar hier en daar is afgeweken van het oorspronkelijke ontwerp. De Lotusbloem in Emmeloord is groter, de tekst op de rugleuning is anders geplaatst en er staan meer handen op de bank. 

Social Sofa 'Orange the World' is de 15e Social Sofa die in de gemeente Noordoostpolder is geplaatst en de 5e in Emmeloord. Een compleet pakket om een Social Sofa te maken, oftewel bank met tekening, mozaïeksteentjes, workshop, afwerking en plaatsing, kostte destijds ca. € 4000,-. De banken zijn in de fabriek van De Jong Beton uit Alphen gegoten uit rest beton. Om de bank zo duurzaam mogelijk te houden staan bij het betonbedrijf mallen voor de sofa die aangevuld worden met rest beton. Dat is de reden dat alle banken een andere kleur hebben. Maar omdat de Social Sofa beplakt wordt met mozaïek, maakt dat niets uit. Met de 'Orange the World' sofa wil de Soroptimistclub Noordoostpolder ook een bijdragen leveren aan de verbinding tussen de inwoners van de polder. Neem gerust plaats en ga het gesprek aan.

Op 7 december 2023 werd in Lelystad de tweede Orange the World Social Sofa in de provincie Flevoland onthuld, die gemaakt is door leden van de Soroptimistclub Flevoland. Op 8 maart 2024, Internationale Vrouwendag, werd in de havenkom in Almere de derde bank onthuld, die gemozaïekt is door Soroptimistclub Almere.