Verdwenen kunst Emmeloord
Verdwenen kunst Emmeloord
Emmeloord bezit een grote collectie kunstwerken in de openbare ruimte. Maar de collectie is groter geweest. Tijdens de wederopbouwperiode werden veel openbare bouwwerken voorzien van kunst. Dat komt door de zogenaamde percentageregeling beeldende kunst die de overheid in 1951 in het leven riep. Volgens deze regeling moest bij alle door de overheid gefinancierde gebouwen een percentage van de bouwsom aan kunst worden besteed. Deze kunst had vaak een boodschap toegesneden op de locatie, functie en gebruikers van het gebouw. Veel gebruikte technieken zijn baksteenreliëfs, tegeltableaus, mozaïeken, sgraffiti en glas-appliques. In de loop van de tijd zijn wederopbouw kunstwerken verdwenen vanwege herbestemming van gebouwen, verbouwingen, maar ook omdat gebouwen, die geen monumentale status hadden, werden afgebroken. Met de monumentale wandkunst verdween ook het bijzondere erfgoed uit die periode.
Veel scholen in de gemeente Noordoostpolder bezaten een kunstwerk. Een speelobject om de fantasie van de kinderen te stimuleren, een kunstwerk ter verfraaiing, om letterlijk en figuurlijk kleur aan de omgeving te geven, of een kunstwerk om de eigen identiteit van de school te versterken. Veel van deze kunstwerken zijn in de loop der tijd verdwenen zoals een baksteenmozaïek (1957) aan de gevel van de Landbouwhuishoudschool aan de Noordzijde, een sgraffito (1960) van Geert Spuijbroek (1920-2004) boven de ingang van de chr. kleuterschool het Arendsnest aan de Aakstraat (gesloopt omstreeks 1995), een baksteenmozaïek (1962) van Auguste Manche (1916-2000) aan de gevel van De School voor Lager en Middelbaar Huishoud- en Nijverheidsonderwijs aan de Wilgenlaan 4, een wandkunstwerk van Alfred van Werven (1920-1977) aan de gevel van chr. school 'de Morgenster' aan de Mercuriusstraat, een wandkunstwerk (1958) van Daan Wildschut (1913-1995) in de R.K. Lagere Land- en Tuinbouwschool aan De Balkan 11, een glasappliqué (1968) van Arie Stronks (1946-2006) op de nieuwbouw van de R.K. Mavoschool aan de Prof. Lorentzstraat, een speelplastiek van Arend Ypma (1927-2008) op het schoolplein van de Blokkendoos aan de Van Diggelenstraat en een walvisachtig speeltuig van een speelveldje aan de Pallasstraat. Bron: Beeldende kunst in de Noordoostpolder, oktober 1981.
De afgelopen jaren zijn er verschillende bronzen beelden gestolen omwille van het materiaal. Deze beelden worden na de diefstal in stukken gezaagd of omgesmolten. De kosten om de beelden te vervangen zijn vaak erg hoog, terwijl de opbrengsten voor de dieven relatief laag zijn. De gemeente Noordoostpolder heeft zijn bronzen en koperen kunstwerken die een kunstwaarde van meer dan € 10.000,- vertegenwoordigen, tegen diefstal beveiligd. De politieke partij ONS Noordoostpolder diende op 10 november 2014 een motie met deze strekking in, die door een ruime meerderheid van de gemeenteraad werd aangenomen. Op 25 juni 2015 werd bekend dat de bronzen beelden van een track- en tracesysteem voorzien werden. Dankzij dit systeem wordt diefstal van de kunstwerken moeilijker. De beelden kunnen weer worden opgespoord wanneer ze daadwerkelijk worden meegenomen.
Klik op de foto om naar de beschrijving van de verdwenen kunstwerken te gaan.