Reenert

Reenert
Reenert Reenert

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Joop Houthuijzen

Materiaal: brons

Jaar: 2004


Beschrijving:

In opdracht van de familie Voskamp maakte Joop Houthuijzen het beeld ‘Rheenert’. Hij boetseerde een vos van 58 cm breed en 35 cm hoog die speurend over zijn linker schouder naar achteren kijkt. Hiervan maakte Houthuijzen een mal van siliconenrubber en gips. Deze mal werd door de bronsgieter gebruikt om het kunstwerk te gieten. Vervolgens is het bronzen beeld geciseleerd en gepatineerd. Soms laten kunstenaars een beeld vaker afgieten zodat er meerdere exemplaren in omloop zijn. Houthuijzen liet van zijn model drie afgietsels maken. Door de bronzen vossen van een andere kleur patina te voorzien verkregen de dieren een verschillend uiterlijk, zo was er een roodbruine- en een donkere vos.

In 2004 realiseerde de gemeente het project 'Huisje, boompje, beestje, een kunstroute speciaal voor kinderen. Leerlingen van de St. Josephschool, de oudste katholieke basisschool in de Noordoostpolder die in 1951 startte, mochten voor het kunstproject beelden uitzoeken. Hun keuze viel op de vos van Joop Houthuijzen. Omdat het kunstwerk in een oplage van drie gegoten was kon het A.D. van Eckfonds één afgietsel aankopen. In Emmeloord kreeg de alert om zich heen kijkende vos de naam ‘Reenert’. 

In de nacht van 23 op 24 september 2008 is ‘Reenert’ samen met vijf andere bronzen kunstwerken, die aan de Verhagenlaan stonden, ontvreemd. De Flevopost schreef dat een getuige hamerslagen gehoord had en een vaag licht bij één van de beeldjes had gezien. De sokkel van ‘Kikker’ was vernield, maar het beeldje stond er nog, evenals ‘Lammetjes’ en ‘Kop in ’t Zand’ die dichter bij de huizen staan. Een omwonende van het park heeft bij de politie aangifte van de diefstal gedaan.

Kunstenaar

Joop Houthuijzen is op 24 november 1943 in Haarlem geboren. Hij begon zijn carrière als onderhoudsmonteur. Tijdens een door hem gevolgde cursus tekenen bij de Famous Artist School in Amsterdam ontdekte hij het vak beeldhouwen en besloot hierin verder te gaan. Sinds 1988 beoefend Houthuijzen het beeldhouwen beroepshalve.

Joop Houthuijzen is auto-didact. Als kunstenaar legt hij zich toe op het maken van bronzen beelden. Na een begin periode van figuratieve werken ontwikkelde hij zich steeds meer tot maker van plasteiken waarin de figuratieve vorm wordt afgewisseld door meer abstracte vormelementen. Het geliefkoosde thema van de kunstenaar is de vrouw. Van figuratieve vorm, worden delen geabstraheerd en verzelfstandigd tot decoratieve elementen, Zo ontstaat langs een natuurlijke weg een ontwikkeling van figuratief naar abstract.