Haan

Haan
Haan Haan

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Joop Hekman

Materiaal: brons

Jaar: 1976

Beschrijving:

Aan de Verhagenlaan in Emmeloord stond op het grasveld het bronzen kunstwerk 'Haan' van de kunstenaar Joop Hekman. Een lopende haan, de linker poot voor de rechter en de kop vooruitgestoken. De beelden van Hekman geven op ingehouden wijze beweging weer. Ze lokken de beschouwer naar zich toe. Zijn bronzen dieren aai je als vanzelfsprekend. Hekman heeft dan ook graag dat zijn beelden middenin het leven staan en door mensen worden aangeraakt.

Het figuratieve kunstwerk werd in 1976 aangeschaft en in het kader van de percentageregeling beeldende kunst bij de Prot. Chr. Basisschool de Lichtboei aan de Scheer 1 geplaatst. De haan stond met lange schroeven vastgedraaid op zijn sokkel. Twee keer is het ontvreemd, twee keer teruggevonden. De tweede keer in oktober 2001 was één voetje alles dat op zijn standplaats bij de school achterbleef. Na reparatie werd het beeldje aan de Verhagenlaan geplaatst aan het populaire fiets- en wandelpad langs de Lemstervaart. De belangstelling van passanten, waaronder ouders met kinderen, bracht de gemeente op het idee om hier een serie kwalitatieve herkenbare beeldjes te plaatsen. Toegankelijk, dus laagdrempelig. Met de schoolleiding van de St. Josephschool is in overleg gepleegd op welke wijze de jeugd betrokken kon worden bij de kunstroute “Huisje, boompje, beestje”, een wandeling langs kunst op kniehoogte. Acht groepjes leerlingen hebben uiteindelijk een keuze gemaakt uit een voorstel van het A.D. van Eckfonds. Uiteindelijk werden 9 beeldjes in het park geplaatst.

In de nacht van 23 op 24 september 2008 is ‘Haan’ samen met 5 andere bronzen kunstwerken verdwenen. Hij was ruw van zijn sokkel getrokken, het achterpootje was alles wat van het kunstwerk over was. Een getuige heeft hamerslagen gehoord en een vaag licht gezien bij één van de beeldjes. Er is aangifte van diefstal gedaan door een omwonende van het park.

Kunstenaar

Joop Hekman is op 24 maart 1921 in Enschede geboren. Joop was 14 jaar oud toen hij op de avondschool lessen volgde bij zijn oom, de steenbeeldhouwer Willem van Kuilenburg. Hij kreeg daar ook tekenles van de bekende graficus Willem van Leusden. Medailleur Wienecke ontdekte en stimuleerde het jonge artistieke talent en bracht hem de eerste beginselen van de penningkunst bij. Wienecke raadde hem aan om zich op de Academie Kunstoefening verder te bekwamen in beeldhouwen. Van 1938-1942 studeerde Hekman in Arnhem en kreeg beeldhouwles van Gijs Jacobs van den Hof. Daarna volgde hij een opleiding tot edelsmid bij Fons Zwollo jr., die les gaf aan de School voor Kunstnijverheid in Haarlem.

In zijn geboortestad maakte Joop Hekman ín 1884 een fontein met de beeldengroep 'De Familie'. Voor zijn woonplaats Utrecht vervaardigde de kunstenaar ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina één van de vier beelden voor een fontein nabij de Smakkelaarsweg. In de jaren vijftig van de negentiende eeuw maakte hij beelden bij stations van Van Ravesteijn, o.a. in Utrecht en Eindhoven. De 8 beelden in Eindhoven zijn door kunststof replica's vervangen. De originelen zijn overgebracht naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. In Utrecht vind je verder de kunstwerken 'Zittend naakt' en 'De Barmhartige Samaritaan (1955). Verder staat in Hilversum 'Vrouw met kind' (1962). Een beeld met dezelfde titel staat ook in Leeuwarden (1964). In Papendrecht staat het kunstwerk 'Visser van mensen' (1977). Het beeld is uit gebakken klei gemaakt. Technisch gezien een geweldige prestatie, gezien de omvang van het beeld.

Hekman heeft veel van zijn bronzen beelden laten gieten bij Theo van Schie in Rijsenhout. Joop Hekman overleed op 28 december 2013 op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Utrecht.

Laatste Update donderdag, 29 november 2018