De Blokkendoos

De Blokkendoos
De Blokkendoos

Plaats: Emmeloord

Locatie: Van Diggelenstraat

Kunstenaar: Derk Holman

Materiaal: beton

Jaar: 1972


Beschrijving:

Voor de gevel van de school de Blokkendoos aan de Van Diggelenstraat ontwierp de kunstenaar Derk Holman een betonnen muur reliëf. Boven de naam van de school, die opgebouwd is uit geometrische blokken, zijn vijf kinderen afgebeeld die samen aan het bouwen zijn. Van links naar rechts zien we een zittende jongen die zijn hoofd gedraaid heeft in de richting van de andere kinderen. Op zijn linkerarm heeft hij blokken, zijn rechterarm houdt hij naar beneden. Naast hem staat een meisje met haar armen vol blokken. Vervolgens zien we een zittende jongen die zijn linker arm uitstrekt om een blok door te geven aan het en profil afgebeelde meisje dat naast hem zit. Als laatste zien we een op zijn knieën zittende jongen die het laatste blok van de letter S op zijn plaats zet.

Bij het schoolgebouw van de Triangel aan het Reyndersant staat het kunstwerk Spelende kinderen dat eveneens door Derk Holman is gemaakt

Bron foto: Beeldende kunst in de gemeente NOP, oktober 1981

Kunstenaar

Derk Holman werd geboren op 14 augustus 1916 in Buitenpost als zoon van een gemeente-architect. In de jaren 1934 -1937 bezocht hij de kunstacademie Minerva in Groningen. Hier schilderde en beeldhouwde hij voornamelijk. Na zijn opleiding begon Holman te experimenteren met de draaischijf en de oven en vanaf dat moment werd keramiek zijn hoofdbezigheid. Vanaf het begin tot 1956 heeft hij op turf gestookt en hield zich in deze tijd vooral bezig met glazuren. Rond het midden van de jaren vijftig gaat Holman ertoe over zijn werk te decoreren. Overeenkomstig de mode werden het strak belijnde geabstraheerde motieven en zuiver geometrische patronen. Omdat de turf schaars werd stapte hij over op oliestook. Met zijn keramisch werk nam hij veelvuldig deel aan exposities.

Holman leefde van de keramiek die hij vervaardigde maar maakte daarnaast mozaiëken en monumentale plastieken in opdracht. Zijn driedimensionale kunstwerken maakte hij in keramiek of in kunsthars. Derk Holman is een zeer bescheiden, enigszins teruggetrokken mens geweest, die altijd aan het werk was en afkerig van vertoon. Hij beschouwde zichzelf als ambachtsman. Holman leefde en werkte in het Groningse Grootegast dichtbij de grens met Friesland. 

In Flevoland staan kunstwerken van Holman in Biddinghuizen (gemeente Dronten) en Emmeloord. Bij de school de Zandbank in Lelystad heeft van 1976 tot omstreeks 2010 een gele zeehond gestaan. Bij de sloop van het schoolgebouw  is het kunstwerk weggehaald, waar het nu is is onbekend. In Dalfsen is het wandreliëf 'De Schakel' te vinden dat grote gelijkenis vertoont met de reliëfs 'Blokkendoos' en 't Startblok'. In Nijverdal is een wandreliëf bij een school te vinden evenals een sculptuur van spelende kinderen. Ook bij een basisschool in Hellendoorn zijn spelende kinderen te vinden. 

Holman overleed op 61-jarige leeftijd op 27 februari 1982 in Groningen.