Kunst in Bant
Kunst in Bant
Het dorp Bant is in 1951 gesticht aan de weg van Emmeloord naar Lemmer. Bant is het enige dorp in Noordoostpolder dat niet aan een vaart gelegen is. De naam Bant herinnert aan een vroegere nederzetting Bantega of Bant in Zuid Friesland. Rond 1470 strekten de landerijen van Bantega zich ver naar het zuiden uit, tot in het gebied van de huidige Noordoostpolder. Bantenga moet voor de 18e eeuw in de Zuiderzee verdwenen zijn. Een kaart van rond 1700 meldt: "Oude kerkhof van Bant of Bantenga eertijds een dorp".
Door de plaatselijke aannemer F. Broekens, de laagste inschrijver, werd in 1967 aan Het Midden een dorpshuis gebouwd naar ontwerp van architect Th. G. Verlaan (1912-1997) uit Zwolle, die toen hij van 1946 tot 1959 in dienst van de Directie Wieringermeer was het stedenbouwkundigplan voor Bant maakte. Dorpshuis "De Klencke" (later 't Polderhuis) werd op 13 juni 1967 officieel geopend door burgemeester F.M. Panthaleon baron van Eck. Tegelijkertijd onthulde de burgemeester in de hal een 2 m hoog keramisch wandplastiek dat vervaardigd is door de kunstenaar Herman Nieweg die drie jaren later voor 't Voorhuys in Emmeloord 'Ontstaan Nieuw Land' ontwierp. De wandplastiek stelt de strijd van de mens tegen de elementen voor. De opbouw van de Noordoostpolder wordt erin gesymboliseerd.
In het dorp en het Kuinderbos zijn verschillende kunstwerken te vinden. Soms ervaar je de kunstwerken bewust. Soms vallen ze door hun vanzelfsprekendheid minder op. Door de kunstwerken op deze website te beschrijven geeft Flevoland Erfgoed antwoord op vragen als: waarom is het kunstwerk hier geplaatst, hoe lang staat het er al, door wie is het gemaakt en met welk materiaal is het kunstwerk gemaakt. Monumenten staan beschreven in de categorie herinneringsmonumenten.
Klik op de foto's om naar de beschrijving te gaan.