Wandschildering gymzaal
Plaats: Bant
Locatie: Het Midden
Kunstenaar: Stefan Alberts
Materiaal: verf
Jaar: 2017
Beschrijving:
Als onderdeel van de opening van het feestelijke weekend Kleintje Dorpsfeest werd op vrijdagavond 16 juni 2017 een kunstwerk op de muur van de gymzaal aan Het Midden onthuld. Geertje Vos-Reitsma, voorzitter van Dorpsbelang, verrichtte de onthulling. Onder tromgeroffel van de jeugd verwijderde de dorpsvoorzitter het golfkarton en werd het kunstwerk zichtbaar. De muurschildering is gespoten door graffiti-kunstenaar Stefan Alberts uit Zwolle. De graffiti is gerelateerd aan Bant en zijn omgeving en symboliseert de ruimte van de polder, de natuur en de sportiviteit van het dorp. In zwart zijn de silhouetten van een koe, een schaap en windmolens afgebeeld, dorpsbewoners jong en oud en de Bantseliek. Het kunstwerk van Frans de Wit is geschilderd in z'n werkelijke kleur. Opmerkelijke details zijn de gele klompen van de boer, de zwart-witte voetbal, de rode koptelefoon van de skater en de gekleurde tulpen. Als tweede figuur van rechts zien we, in een afwijkende vormgeving, een blauw haasje als ober. Dit figuurtje was het logo van café-restaurant 't Haasje en is een verwijzing naar het verleden. 't Haasje werd op 28 oktober 1966 geopend. Tot de verwoestende brand in de nacht van 1 op 2 november 1970 was 't Haasje gevestigd in een houten barak uit de pionierstijd van de Noordoostpolder, die op de plaats van de huidige gymzaal stond. Alle figuren op de wandschildering weerspiegelen in het water behalve de tulpen en het haasje.
Alberts heeft in de achtergrond blauwtinten vloeiend in elkaar over laten lopen. Dit wordt ook wel faden genoemd. Een fading ziet er niet zo heel erg moeilijk uit, maar in de praktijk komt er heel wat bij kijken om een vloeiende overloop op de muur te krijgen.
Kunstenaar
Stefan Alberts is geboren en getogen in Assendorp. De liefde voor graffiti werd in 1985 aangewakkerd. In die tijd wilde de dan 13-jarige Alberts leren breakdancen maar toen hij op televisie Style Wars zag, een documentaire over de hiphopcultuur in New York City waar jongens de metro's van graffiti voorzagen, was hij verkocht. Na het zien van het programma begon hij onmiddellijk te schetsen. Tekenen lag hem altijd wel. "Stay Cool" stond er. Een paar maanden later spoot hij bij Assendorp zijn eerste tag op de muur. Hij had zijn naam nog niet gezet of hij werd opgepakt. Voor de kosten van het verwijderen van de graffiti moest hij opdraaien. Daarna maakte hij er een sport van om overal zijn (nieuwe) tag achter te laten tot het in 1988 goed mis ging. Er volgde een rechtszaak en hij kreeg een voorwaardelijke straf.
Alberts gooide het roer om en ging ieder weekend naar Amsterdam, waar gedoogplekken zijn voor graffiti-artiesten. In 1999 kreeg hij de gelegenheid om van zijn hobby zijn beroep te maken. Met zijn bedrijfje Klaver 5 Different Designs ontwerpt Alberts onder andere logo’s voor bedrijven, geeft hij graffiti-workshops en wordt hij regelmatig gevraagd om legaal zijn graffiti kunsten te ‘spuiten’ op bijvoorbeeld sporthallen en in kinderkamers. Ook internationaal heeft Alberts zijn sporen verdiend. Hij organiseert graffiti-workshops en rondleidingen in Berljn en heeft o.a. geëxposeerd in Las Vegas, San Francisco, Berlijn, Parijs en Toulouse. In de media wordt Stefan Alberts de graffitikoning van Nederland genoemd.