Social Sofa

Social Sofa
Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa

Plaats: Bant

Locatie: Het Midden

Kunstenaar: Dorpsbewoners

Materiaal: beton, glasmozaiëk

Jaar: 2017


Beschrijving:

Op vrijdag 16 juni 2017 werd de aftrap gegeven voor het Dorpsfeest in Bant. Jaarlijks organiseert de feestcommissie Bant een dorpsfeest, eenmaal in de vijf jaar een groot feest en in de tussenliggende jaren een kleinere variant. Als onderdeel van de opening van het feestelijke weekend Kleintje Dorpsfeest 2017, dat in het teken stond van de herinrichting van Het Midden en de Loswal, werd het ontwerp van de Social Sofa gepresenteerd. De Social Sofa is een kunstzinnig en sociaal cadeautje van IGW (Integraal Gebiedsgericht Werken), een samenwerking tussen woningcorporatie Mercatus, Stichting Carrefour, de Politie en de Gemeente.

Social Sofa’s zijn betonnen banken verspreid over het land met als gedachte: de omgeving mooier, gezelliger en vooral socialer te maken. Het initiatief komt van cabaretière Karin Bruers. Samen met de gemeente Tilburg en een groep ondernemers heeft zij in 2006 de actie '1000 Bengskes' opgestart tegen de sociale verkilling. Zij vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen omdat er veel behoefte bleek te zijn aan natuurlijke ontmoetingsplaatsen in de wijken. Om deze actie kracht bij te zetten heeft Bruers in 2005 een eigen straatbank ontworpen die Social Sofa genoemd wordt. De hele wijk, straat, buurt of buurschap wordt opgetrommeld om de blanco bank naar eigen inzicht te mozaïeken. Het doel is tweeledig; het brengt bewoners met elkaar in contact tijdens het proces en achteraf dient het als contactpunt als de mensen daadwerkelijk gebruik van het bankje gaan maken. Bovendien vergroot het de betrokkenheid van de bewoners bij hun omgeving en de inrichting daarvan. De vorm van de Social Sofa verwijst naar een prototype van het klassieke ronde model met een hoge rugleuning en één zijleuning. De associatie met een zachte zit contrasteert hier echter met het stoere en massieve karakter van de bank. De Social Sofa is van massief beton, weegt ca. 1500 kg. Het Tilburgse bedrijf SocialSofa werkt samen met De Jong Beton uit Alphen. Bij het betonbedrijf hebben ze een mal van de bank liggen die aangevuld wordt met rest beton. Dat is de reden dat alle banken een andere kleur hebben. Zo probeert SocialSofa hun banken duurzaam te houden. Maar omdat de sofa's beplakt worden met mozaïek maakt dat kleurverschil niet uit. 

In de gemeente Noordoostpolder waren al 13 Social Sofa's geplaatst, vier in Emmeloord (2012, 2 x 2013 en 2015), twee in Luttelgeest (2012 en 2014) en één in Tollebeek (2012), Creil (2013), Ens (2013), Espel (2013), Kraggenburg (2013), Marknesse (2013) en Rutten (2013) toen Social Sofa nummer 14 in juli 2017 in Bant werd bezorgd. Voorafgaand aan het mozaïeken verzorgde Manon Ausems, namens het bedrijf SocialSofa, een workshop. Ausems, een kunstenares gespecialiseerd in mozaïeken, gaf instructie hoe de steentje van 1,5 x 1,5 cm op maat geknipt moesten worden want er is niet met hele steentjes gewerkt. Vervolgens vertelde zij hoe de steentjes op verschillende manieren op de betonnen sofa geplakt konden worden. Het ontwerp was op de bank in lijnen uitgetekend zodat precies bekend was hoe er geplakt moest worden. Daarnaast was met kleurnummers aangegeven welke kleur steentjes op de verschillende plekken moesten komen. Tijdens de workshop werd het ‘plakschema’ voor de bank doorlopen en liet Manon Ausems zien hoe je de bocht om moest gaan met de steentjes. Na de workshop is een groep dorpelingen eind juli enthousiast aan de slag gegaan. Er werd op de woensdagochtend en-avond, donderdagavond en vrijdagochtend geplakt in de schuur van Ilona Bruin aan de Wellerzandweg. De mozaïekklus was binnen een maand geklaard. In het kader van de herinrichting en verfraaiing van het centrum van Bant werd de bank, nadat hij door het bedrijf SocialSofa gevoegd en gepolijst was, op zijn definitieve plek aan Het Midden geplaatst. Tijdens de rommelmarkt en de Amerikaanse BBQ op 1 september 2017 werd de Social Sofa in gebruik genomen.

Als uitgangspunt voor het ontwerp van de bank zijn drie tekeningen van kinderen uit Bant genomen. De opdracht was: "Teken iemand die in Bant woont". Zowel aan de voor- als de achterzijde van de sofa zijn kinderen in vrolijk gekleurde kleding afgebeeld. Aan de voorzijde zien we twee meisjes en een jongens die op het gras staan waarin gele bloemen met een wit hartje bloeien. Het linker meisje heeft op haar gele jurk in rood het woordje love met daaronder een rood hartje. Op de achtergrond is een blauwe lucht met witte schapenwolkjes afgebeeld. Op de voorkant van de leuning zien we een gele zon met stralen. Aan de achterkant staan vier kinderfiguurtjes, twee meisjes met tussen hen in twee jongetjes. Het rechter jongetje is gekleed in het voetbaltenue van SC Bant. Links naast de kindertjes staat de naam Bant en rechts onderaan 'zomer 2017'. Op de buitenkant van de leuning staat in oranje de tekst 'Band met Bant'. Op de lage zijkant lopen het gras en de bloemen door.

Anno 2017 stonden er al meer dan 1300 Social Sofa's in heel Nederland en ver daarbuiten.