Kunst in Creil

Kunst in Creil
Het dorp Creil is in 1953 gesticht ten noorden van de Creilervaart. De naam Creil is al heel oud. Er heeft ooit een gehucht aan de kust van het Aelmere gelegen met dezelfde naam. De Geschiedenis van Creil verklaart de straatnamen zoals o.a. Galamalaan, Graaf Florislaan, Jachthondenstraat, de Meute, Hollandsestraat en Friesestraat.
Deze straten zijn genoemd naar een verhaal over de strijd van Graaf Floris ll en de Friese edelman Galo Iges Galama. In 1091 volgt Graaf Floris ll van Holland, vanwege zijn zwaarlijvigheid 'de Vette' genaamd, zijn vader Graaf Dirk V op. Het Creiler Woud (of Kreilse Bos) gelegen tussen Enkhuizen en Stavoren, was indertijd eigendom van het Friese geslacht Galama. Graaf Floris ll was van mening dat het bos aan hem toebehoorde. Tijdens een jachtpartij in 1119 nam Floris ll van Galama's dienaren hun wapens, jachthonden en buit in beslag. Galama bezwoer wraak en er volgde een tweekamp waarbij Floris II gewond raakte. In 1121 overleed Graaf Floris ll aan de verwondingen die hij tijdens de tweekamp met Galama opgelopen had.
Tijdens de Allerheiligenvloed op 1 en 2 november 1170 brak de veenrug tussen Enkhuizen en Stavoren definitief door en ontstond een doorgang met de Waddenzee. Het Creiler Woud werd door de zee verzwolgen. De resten zijn nog terug te vinden op de bodem van het IJsselmeer.
In Creil zijn verschillende kunstwerken te vinden. Het kunstwerk 'Levenslijn' staat beschreven onder de categorie herinneringsmonumenten. Religieuze kunst in het interieur van kerkgebouwen vindt u in de beschrijving van de kerken onder bouwkunst.
Klik op de foto's om naar de beschrijving van de kunstwerken te gaan.