Tulp

Tulp

Plaats: Creil

Locatie: Jacob van Ruysdael

Kunstenaar: Kunstenmakercollectief Creil

Materiaal:

Jaar: 2001


Beschrijving:

Tulpen bloeien met name in het voorjaar. Toch is het mogelijk om ook in andere tijden van het jaar bloeiende tulpen te kopen. Dit is het werk van tulpentelers, de zogenaamde broeiers. Deze telers kopen in de zomer tulpenbollen om ze in de winter in bloei te trekken. De bloembollen krijgen in het najaar een temperatuurbehandeling in een koelcel. De bol denkt dan dat het winter is. Na die kou brengt de broeier de tulpen naar een warme kas waar de bol binnen enkele weken in een bloeiende tulp verandert. De Creiler Flora vindt haar oorsprong in 1995. In dat jaar organiseerde de Aartsdiocesane Boeren- en Tuinders Bond (ABTB) afdeling van Creil een huisbroeiwedstrijd. De ingezonden potten werden tentoongesteld in buurthuis De Binkel. De wedstrijd was een groot succes en werd nog 3 maal gehouden. Het begon steeds meer te kriebelen om een echte tulpenshow te organiseren.

In februari 1999 werd in de hallen van Profyto aan de Graaf Florislaan de eerste Creiler Flora georganiseerd. Dat jaar waren er 27 inzenders en was het thema 'Land uit Water'. Door het groeiende belang van de bloembollenteelt in de Noordoostpolder en de positieve reacties van zowel bezoekers uit de eigen regio als mensen uit het vak, groeide de Creiler Flora verder uit. Tot 2013 werd de bloemenshow jaarlijks in de eerste week van februari gehouden.

In 2001 werd de Creiler Flora voor de derde keer georganiseerd. Op de bloemententoonstelling stond een kunstwerk dat gemaakt was door het Kunstenmakercollectief Creil. Het kunstwerk verbeeldt een bloeiende tulp met een bol en is gemaakt van roestvrijstaal. Na de bloemenshow werd het kunstwerk 'Tulp' aan de Jacob van Ruysdael geplaatst.

Bronnen: Tulpennfestival; Creiler Flora; Stefanie Rosink

Kunstenaars

Kunstenmakercollectief Creil bestaat uit drie inwoners van het dorp. Jos Becker werd in 1952 geboren in Nieuwe Pekela en verhuisde op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar het Wrakkenpad in Creil. Begin jaren 1970 bedacht Becker het 'Dijkfeest' en ook was hij bij één van de eerste schuurfeesten betrokken. Jos Becker heeft 20 jaar politiek bedreven waarvan 8 jaar als wethouder. Sinds 2002 runt hij samen met zijn vrouw het Tulpen- en informatiecentrum. Hij was 6 jaar voorzitter van het Tulpenfestival, 6 jaar voorzitter van StEP en voorzitter van theater 't Voorhuys. In januari 2014 werd Becker uitgeroepen tot polderpionier vanwege zijn jarenlange voorzitterschap van StEP. Lauran Hermus is op 24 november 1955 geboren in Creil. Op jonge leeftijd was hij al bestuurlijk actief in de organisatie van de Katholieke Plattelands Jongeren. Vervolgens actief in de Land- en tuinbouworganisatie Flevoland en de ABTB afdeling Creil, het schoolbestuur, de carnavalsvereniging, raadslid en van 2012 tot 2018 voorzitter van de vereniging Dorpsbelang Creil. Op 28 april 2018 kreeg Hermus een Koninklijke onderscheiding uitgereid. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook Jan Meurs, die een akkerbouw- en bloembollenbedrijf heeft, is voorzitter van Dorpsbelang geweest. In 2013 werd hij benoemt tot erelid van SC Creil.