Tulp

Tulp
Tulp Tulp Tulp Tulp

Plaats: Creil

Locatie: Jacob van Ruysdael

Kunstenaar: Kunstenmakers Collectief Creil

Materiaal: roestvrijstaal en cortenstaal

Jaar: 2001


Beschrijving:

De eerste tulp werd ontdekt in de bergen van Kazachstan. Enkele tulpen werden meegenomen naar het huidige Turkije en opgeplant in de tuinen van de machtigste personen binnen het Ottomaanse Rijk. De tulp werd heel populair en stond symbool voor macht en rijkdom. Om dit te uiten droegen Ottomaanse sultans de tulp op hun tulband. Omdat de tulpen ook erg veel leken op de oorspronkelijke tulband is de naam van de tulp afgeleid van het Perzische woord 'tulipan' dat tulband betekent. De tulp werd in de 16e eeuw in Nederland geïntroduceerd. De eerste zending kwam in 1562 vanuit Constantinopel, het huidige Istanbul, aan in Antwerpen. Binnen een mum van tijd was de tulp de bloem van dat moment. Er was veel vraag naar tulpen en ze werden duurder en duurder. In 1634 barste de tulpengekte of tulpenmanie echt los. Er werd volop gespeculeerd en een enkele tulpenbol had op een gegeven moment de waarde van een Amsterdams grachtenpand. In februari 1637 maakte de regering een einde aan de bizarre tulpenhandel en de tulpenmarkt stortte volledig in.

Tulpen bloeien met name in het voorjaar. Toch is het mogelijk om ook in andere tijden van het jaar bloeiende tulpen te kopen. Dit is het werk van tulpentelers, de zogenaamde broeiers. Deze telers kopen in de zomer tulpenbollen om ze in de winter in bloei te trekken. De bloembollen krijgen in het najaar een temperatuurbehandeling in een koelcel. De bol denkt dan dat het winter is. Na die kou brengt de broeier de tulpen naar een warme kas waar de bol binnen enkele weken in een bloeiende tulp verandert. De Creiler Flora vindt haar oorsprong in 1995. In dat jaar organiseerde de afdeling Creil van de Aartsdiocesane Boeren- en Tuinders Bond (ABTB) een huisbroeiwedstrijd. De ingezonden potten werden tentoongesteld in buurthuis De Binkel. De wedstrijd was een groot succes en werd nog 3 maal gehouden. Het begon steeds meer te kriebelen om een echte tulpenshow te organiseren.

In februari 1999 werd in de hallen van Profyto aan de Graaf Florislaan de eerste Creiler Flora georganiseerd. Dat jaar waren er 27 inzenders en was het thema 'Land uit Water'. Door het groeiende belang van de bloembollenteelt in de Noordoostpolder en de positieve reacties van zowel bezoekers uit de eigen regio als mensen uit het vak, groeide de Creiler Flora verder uit. Tot 2013 werd de bloemenshow jaarlijks in de eerste week van februari gehouden.

In 2001 werd de Creiler Flora voor de derde keer georganiseerd. De tulpenshow was dat jaar ontworpen door Karin Mansholt en het thema had alles te maken met 'Flevoland Bol van Energie'. Zo'n 30 telers showden hun assortiment aan tulpen. Op de bloemententoonstelling stond een kunstwerk dat gemaakt was door het Kunstenmakers Collectief Creil (KCC). Het kunstwerk stelt een tulpenbol met bladeren voor. De bol staat nog niet in bloei. De tulpenbladen zijn gemaakt van roestvrijstaal, de tulpenbol van cortenstaal. De bol rust op 4 pootjes zodat de wortels goed zichtbaar zijn. Na de bloemenshow werd het kunstwerk 'Tulp' aan de Jacob van Ruysdael geplaatst. Het was het eerste van een serie van drie kunstwerken van het KCC die in het dorp geplaatst zijn. Naast 'Tulp' zijn ook 'Kraanvogel' en 'Paraplu' door deze kunstenaars gemaakt.

Bronnen: Tulpennfestival; Creiler Flora; Stefanie Rosink

Kunstenaars

Kunstenmakers Collectief Creil (KCC) bestaat uit drie inwoners van het dorp. Het KCC wordt gevormd door Jos Becker, Lauran Hermus en Jan Meurs, die naast hun fultime baan zich bezighouden met het maken van kunst. De voorkeur gaat daarbij uit naar objecten van ijzer, die altijd figuratief zijn, dus herkenbare kunst. Jos Becker werd in 1952 geboren in Nieuwe Pekela en verhuisde op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar het Wrakkenpad in Creil. Begin jaren 1970 bedacht Becker het 'Dijkfeest' en ook was hij bij één van de eerste schuurfeesten betrokken. Jos Becker heeft 20 jaar politiek bedreven waarvan 8 jaar als wethouder. Sinds 2002 runt hij samen met zijn vrouw het Tulpen- en informatiecentrum. Hij was 6 jaar voorzitter van het Tulpenfestival, 6 jaar voorzitter van StEP en voorzitter van theater 't Voorhuys. In januari 2014 werd Becker uitgeroepen tot polderpionier vanwege zijn jarenlange voorzitterschap van StEP. Lauran Hermus is op 24 november 1955 geboren in Creil. Op jonge leeftijd was hij al bestuurlijk actief in de organisatie van de Katholieke Plattelands Jongeren. Vervolgens actief in de Land- en tuinbouworganisatie Flevoland en de ABTB afdeling Creil, het schoolbestuur, de carnavalsvereniging, raadslid en van 2012 tot 2018 voorzitter van de vereniging Dorpsbelang Creil. Op 28 april 2018 kreeg Hermus een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook Jan Meurs, die een akkerbouw- en bloembollenbedrijf heeft, is voorzitter van Dorpsbelang geweest. In 2013 werd hij benoemd tot erelid van SC Creil.