Kraanvogel

Kraanvogel
Kraanvogel Kraanvogel Kraanvogel

Plaats: Creil

Locatie: Graaf Florislaan 51

Kunstenaar: Kunstenmakercollectief Creil

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2004 (?)

Beschrijving:

In 1957 - 1958 werd aan de Graaf Florislaan de R.K. Sint Nicolaaskerk gebouwd naar plannen van J.P.L. Hendriks, W. van der Sluys en L.A. van der Bosch. Het is een opvallende vierkante kerk in de vorm van een stolpboerderij. Naast de kerkzaal staat een kleine vrijstaande klokkentoren met ronde voet en daarop een witte open constructie. De betonnen klokkenstoel is boven de uitstekende doopkapel aangebracht. Toen de kerk eind 2004 omgebouwd werd tot een modern Zorg- en Welzijnscentrum was er voor de klok geen plaats meer. Deze is verplaatst naar de klokkenstoel op de begraafplaats aan de Koning Radboudlaan. Het kunstenmakercollectief Creil heeft voor in de lege klokkentoren een kraanvogel van roestvrijstaal gemaakt.

De kraanvogel is het beroemdste vouwsel uit de Japanse vouwkunst origami. De kraanvogel is in de Japanse cultuur een symbool voor lang leven, gezondheid, hoop en geluk. Volgens een legende zou de kraanvogel, in het Japans Tzuru, 1000 jaar leven. Wie een kraanvogel voor iemand vouwt en deze als geschenk geeft, wenst hem of haar dan ook 1000 jaar geluk en gezondheid toe. Zoiets als bij ons "nog vele jaren". Wie ziek is en 1000 kraanvogels vouwt, is zo weer beter, zegt men in Japan.

De kraanvogel is na de Tweede Wereldoorlog ook een symbool voor de vrede geworden. Sadako Sasaki was bijna twee jaar, toen op 6 augustus 1945 de Amerikaanse atoombom explodeerde, anderhalve kilometer van haar huis in Hiroshima. Schijnbaar ongeschonden vluchtte ze met haar moeder en oudere broer naar de Oto Rivier, waar ze werden doorweekt door de radioactieve zwarte regen die de hele dag viel. Tot haar twaalfde leek Sadako een normaal, gezond meisje. Ze was de beste hardloopster in de 6e klas, toen ze plotseling leukemie kreeg. In de hoop haar ziekte te overwinnen begon ze met het vouwen van 1000 origami-kraanvogels. Helaas heeft ze haar doel niet bereikt. Op 25 oktober 1955 stierf ze aan kanker, nadat ze maar liefst 644 papieren kraanvogels gevouwen had. Haar vrienden hebben de resterende kraanvogels gevouwen en met haar begraven. In 1958 is in het Vredespark in Hiroshima een beeldje van Sadako Sasaki onthuld waarbij zij een gouden kraanvogel boven haar hoofd vasthoudt. Aan de voet van het beeldje staat op een plaquette: "Dit is onze Schreeuw. Dit is ons Gebed. Vrede op Aarde". Sindsdien worden over de hele wereld kraanvogels gevouwen als symbool voor de vrede.

Kunstenaars

Kunstenmakercollectief Creil bestaat uit drie inwoners van het dorp. Jos Becker werd in 1952 geboren in Nieuwe Pekela en verhuisde op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar het Wrakkenpad in Creil. Begin jaren 1970 bedacht Becker het 'Dijkfeest' en ook was hij bij één van de eerste schuurfeesten betrokken. Jos Becker heeft 20 jaar politiek bedreven waarvan 8 jaar als wethouder. Sinds 2002 runt hij samen met zijn vrouw het Tulpen- en informatiecentrum. Hij was 6 jaar voorzitter van het Tulpenfestival, 6 jaar voorzitter van StEP en voorzitter van theater 't Voorhuys. In januari 2014 werd Becker uitgeroepen tot polderpionier vanwege zijn jarenlange voorzitterschap van StEP. Lauran Hermus is op 24 november 1955 geboren in Creil. Op jonge leeftijd was hij al bestuurlijk actief in de organisatie van de Katholieke Plattelands Jongeren. Vervolgens actief in de Land- en tuinbouworganisatie Flevoland en de ABTB afdeling Creil, het schoolbestuur, de carnavalsvereniging, raadslid en van 2012 tot 2018 voorzitter van de vereniging Dorpsbelang Creil. Op 28 april 2018 kreeg Hermus een Koninklijke onderscheiding uitgereid. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook Jan Meurs, die een akkerbouw- en bloembollenbedrijf heeft, is voorzitter van Dorpsbelang geweest. In 2013 werd hij benoemt tot erelid van SC Creil.

Laatste Update donderdag, 01 augustus 2019