Kraanvogel
Plaats: Creil
Locatie: Graaf Florislaan 51
Kunstenaar: Kunstenmakers Collectief Creil
Materiaal: roestvrijstaal
Jaar: 2003
Beschrijving:
In 1957 - 1958 werd aan de Graaf Florislaan de R.K. Sint Nicolaaskerk gebouwd naar plannen van J.P.L. Hendriks, W. van der Sluys en L.A. van der Bosch. Het is een opvallende vierkante kerk in de vorm van een stolpboerderij. Naast de kerkzaal staat een kleine vrijstaande klokkentoren met ronde voet en daarop een witte open constructie. De betonnen klokkenstoel is boven de uitstekende doopkapel aangebracht. Toen de kerk omgebouwd werd tot een modern Zorg- en Welzijnscentrum was er voor de klok geen plaats meer. Deze werd in 2001 verplaatst naar de klokkenstoel op de begraafplaats aan de Koning Radboudlaan. Het Kunstenmakers Collectief Creil heeft voor in de lege klokkentoren een kraanvogel van roestvrijstaal gemaakt.
De kraanvogel is het beroemdste vouwsel uit de Japanse vouwkunst origami. De kraanvogel is in de Japanse cultuur een symbool voor lang leven, gezondheid, hoop en geluk. Volgens een legende zou de kraanvogel, in het Japans Tzuru, 1000 jaar leven. Wie een kraanvogel voor iemand vouwt en deze als geschenk geeft, wenst hem of haar dan ook 1000 jaar geluk en gezondheid toe. Zoiets als bij ons "nog vele jaren". In Japan is het geloof wijdverbreid dat wanneer een zieke duizend origami kraanvogels vouwt, hij/zij geneest van de ziekte.
De kraanvogel is na de Tweede Wereldoorlog ook een symbool voor de vrede geworden. Sadako Sasaki was twee jaar, toen op 6 augustus 1945 de Amerikaanse atoombom explodeerde, anderhalve kilometer van haar huis in Hiroshima. Schijnbaar ongeschonden vluchtte ze met haar moeder en oudere broer naar de Oto Rivier, waar ze werden doorweekt door de radioactieve zwarte regen die de hele dag viel. Tot haar tiende leek Sadako een normaal, gezond meisje. Ze was de beste hardloopster in de 6e klas, toen ze plotseling leukemie kreeg als gevolg van de straling van de atoombom. In de hoop haar ziekte te overwinnen begon ze met het vouwen van 1000 origami-kraanvogels. Helaas heeft ze haar doel niet bereikt. Op 25 oktober 1955 stierf ze aan kanker, nadat ze maar liefst 644 papieren kraanvogels gevouwen had. Haar vrienden hebben de resterende kraanvogels gevouwen en met haar begraven. Bron: Sadako and the Thousend Paper Cranes (1977). Vanuit haar ziekbed had Sadako gebeden voor wereldvrede en het einde van al het lijden. Na haar dood begonnen Sadako’s klasgenootjes met het ophalen van geld voor een monument om haar en alle anderen zoals zij te herdenken. Op 5 mei 1958, kinderdag in Japan, werd in het Vredespark in Hiroshima het Kinder Vrede Monument (Genbaku no Ko no Zo) onthuld. Boven op het monument staat Sadako Sasaki die een gouden kraanvogel boven haar hoofd vasthoudt. Op een plaquette aan de voet van het standbeeld staat: "Dit is onze Schreeuw. Dit is ons Gebed. Vrede op Aarde". Sindsdien worden over de hele wereld kraanvogels gevouwen als symbool voor de vrede en hoop voor de toekomst. In 2018 kwam het boek The Complete Story of Sadako Sasaki uit dat geschreven is door Masahiro Sasaki, de oudere broer van Sadako. Hierin vertelt hij dat Sadako haar doel overtroffen had en meer dan 1300 kraanvogels zou hebben gevouwen.
Kunstenaars
Kunstenmakers Collectief Creil (KCC) bestaat uit drie inwoners van het dorp. Het KCC wordt gevormd door Jos Becker, Lauran Hermus en Jan Meurs, die naast hun fultime baan zich bezighouden met het maken van kunst. De voorkeur gaat daarbij uit naar objecten van ijzer, die altijd figuratief zijn, dus herkenbare kunst. Jos Becker werd in 1952 geboren in Nieuwe Pekela en verhuisde op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar het Wrakkenpad in Creil. Begin jaren 1970 bedacht Becker het 'Dijkfeest' en ook was hij bij één van de eerste schuurfeesten betrokken. Jos Becker heeft 20 jaar politiek bedreven waarvan 8 jaar als wethouder. Sinds 2002 runt hij samen met zijn vrouw het Tulpen- en informatiecentrum. Hij was 6 jaar voorzitter van het Tulpenfestival, 6 jaar voorzitter van StEP en voorzitter van theater 't Voorhuys. In januari 2014 werd Becker uitgeroepen tot polderpionier vanwege zijn jarenlange voorzitterschap van StEP. Lauran Hermus is op 24 november 1955 geboren in Creil. Op jonge leeftijd was hij al bestuurlijk actief in de organisatie van de Katholieke Plattelands Jongeren. Vervolgens actief in de Land- en tuinbouworganisatie Flevoland en de ABTB afdeling Creil, het schoolbestuur, de carnavalsvereniging, raadslid en van 2012 tot 2018 voorzitter van de vereniging Dorpsbelang Creil. Op 28 april 2018 kreeg Hermus een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook Jan Meurs, die een akkerbouw- en bloembollenbedrijf heeft, is voorzitter van Dorpsbelang geweest. In 2013 werd hij benoemd tot erelid van SC Creil.