Paraplu

Paraplu
Paraplu Paraplu Paraplu Paraplu

Plaats: Creil

Locatie: Utrechtsestraat

Kunstenaar: Kunstenmakercollectief Creil

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2003

Beschrijving:

In opdracht van Mercatus woondiensten en Dorpsbelang Creil heeft Kunstenmakercollectief Creil in 2003 een kunstwerk gemaakt voor het 'Saalicon'. Zorg- en Welzijnscentrum Saalicon is gevestigd in de voormalige St. Nicolaaskerk. Het is een opvallende vierkante kerk in de vorm van een stolpboerderij en in 1957- 1958 gebouwd naar plannen van J. Hendriks, W. van der Sluys en L. van der Bosch. Het was de bedoeling dat het kunstwerk op het dak van het gebouw geplaatst zou worden, maar door de grootte van de paraplu was dat niet mogelijk.

De, iets scheefstaande paraplu is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een hoogte van 4,90 meter en een doorsnede van 2,90 meter. Het kunstwerk dient in "moeilijke tijden" als paraplu en in "zonnige tijden" als parasol. Het scherm heeft openingen, omdat je nu eenmaal niet alles kan tegenhouden. Op 22 juni 2003 is het kunstwerk in het bijzijn van de heer Harmen Scholtalbers van Mercatus, achter het 'Saalicon', in de tuin bij het appartementengebouw aan de Utrechtsestraat geplaatst. Tuinspecialiste Mariëtte van Hees heeft de tuin zo ontworpen dat de paraplu niet gestoord wordt door andere elementen.

Kunstenaars

Kunstenmakercollectief Creil bestaat uit drie inwoners van het dorp. Jos Becker werd in 1952 geboren in Nieuwe Pekela en verhuisde op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar het Wrakkenpad in Creil. Begin jaren 1970 bedacht Becker het 'Dijkfeest' en ook was hij bij één van de eerste schuurfeesten betrokken. Jos Becker heeft 20 jaar politiek bedreven waarvan 8 jaar als wethouder. Sinds 2002 runt hij samen met zijn vrouw het Tulpen- en informatiecentrum. Hij was 6 jaar voorzitter van het Tulpenfestival, 6 jaar voorzitter van StEP en voorzitter van theater 't Voorhuys. Lauran Hermus is op 24 november 1955 geboren in Creil. De aardappelteler was 6 jaar voorzitter van Dorpsbelang Creil. Ook Jan Meurs, die een bloembollenbedrijf heeft, is voorzitter van Dorpsbelang geweest. In 2013 werd hij benoemt tot erelid van SC Creil.

Laatste Update woensdag, 21 november 2018