Social Sofa

Social Sofa
Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa Social Sofa

Plaats: Creil

Locatie: Graaf Florislaan

Kunstenaar: José Reijrink e.v.a.

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2013

Beschrijving:

Voor het Saalicon aan de Graaf Florislaan staat een Social Sofa. De Social Sofa is een buitenbank die in 2005 door Karin Bruers is bedacht en in de sociale werkplaats in Tilburg in beton wordt gegoten. Het idee achter de bank is simpel. Breng bewoners dichter bij elkaar door samen de betonnen bank met mozaïek te laten bekleden. Het bedrijf SocialSofa in Tilburg heeft het aangeleverde ontwerp, met daarin de kleurcodes, op de sofa overgezet. Vervolgens is de Social Sofa op 1 maart 2013 op de plaats van bestemming afgeleverd met dozen mozaïeksteentjes van gerecycled glas, die door de bewoners van Creil geplakt gaan worden. Op 9 maart zijn de eerste steentjes geplakt.

In oktober 2012 begonnen tien enthousiastelingen te brainstormen. De ideeën heeft José Reijrink in het ontwerp verwerkt. De voorstelling is gerelateerd aan het dorp en zijn omgeving. Het gebied rond Creil is een agrarisch gebied en staat bekend om de teelt van tulpenbollen en andere bolbloemen en dat zien we op de sofa terug. Aan de voorzijde van de bank staan rechts graan, kleurige lelies en tulpen voor de akkers, waar 3 gekleurde mensfiguren op lopen. Links zien we op de grens van de polder en het water een dijk van basaltblokken en op het IJsselmeer een sihouet van een zeilschip (het symbool van Creil). Daaronder, op de onderrand, zien we de vlag van Flevoland. De blauwe baan staat voor het water. Geel voor de golvende korenvelden, het koolzaad en de akkerbouw. De groene baan symboliseert het landschap van Flevoland. De groene en gele band van de vlag lopen rondom de sofa door. Op de gele baan aan de voorzijde staan 6 vrolijke witte mensfiguuurtjes. De mensfiguren op de bank staan voor saamhorigheid evenals de regenboog die op de leuning begint en doorloopt tot halverwege de rugleuning. Op de hoge zijkant is de verkaveling in het noord-westen van Noordoostpolder in kleurige vlakken weergegeven met daar middenin het dorp Creil en onder op de poten het startjaar van het dorp, 1954. Links zien we het IJsselmeer met een silhouet van een windmolen. Op de achterkant is het dorp in zwart silhouet verbeeld met karakteristieke gebouwen zoals de sporthal, de voormalige Rooms-katholieke kerk, en toren van de Protestantse Ontmoetingskerk. De vogel boven het dorp is een kiekendief, het symbool van Flevoland. Op de lage zijkant zien we het woord Creil en het jaartal 2014 is het jaar waarin het dorp het 60-jarig bestaan vierde. De fleur-de-lis, boven het getal 14, komt uit het familiewapen van Ir. Cornelis Lely die het proces van drooglegging in gang zette.

Veertig dorpsbewoners hebben hun steentje bijgedragen. Na zo'n 500 uur plakken zijn op 18 april de laatste steentjes gelegd. In de tweede week van mei is de sofa door medewerkers van het bedrijf SocialSofa gevoegd en gepolijst. De Social Sofa is een geschenk van IGW (Integraal Gebieds Werken) en is op 29 mei 2013 tijdens het 59ste dorpsfeest onthuld door wethouder en dorpsgenoot Willy Schutte en ontwerpster José Reijrink.

Kunstenaar

José Reijrink is op 2 april 1988 in Creil geboren. Van 2006-2010 studeerde zij Vormgeving Ruimtelijke Presentatie en Communicatie aan de CIBAP vakschool voor verbeelding in Zwolle. In deze opleiding stonden etaleren en productpresentatie centraal. In 2010 vervolgde zij haar studie aan de afdeling Product Design van de Hogeschool van Amsterdam waar ze in 2014 afstudeerde. Tijdens deze studie richtte zij zich op het ontwerpen van consumentenproducten. Het weidse polderlandschap van de Noordoostpolder en de liefde voor de natuur inspireert haar bij het ontwerpen van producten wat betreft materiaal en vormgeving .

Laatste Update maandag, 04 juni 2018