Zonder titel

Zonder titel

Plaats: Creil

Locatie: Galemalaan / Creilerpad

Kunstenaar: Kunstcommissie Creil

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2022


Beschrijving:

Het windpark aan de Werstemeerdijk bestaat uit 86 windturbines op het land en in het water, die gezamenlijk circa 1,4 miljard kilowattuur (kWh) elektriciteit opwekken. Vanuit de Koepel Windenergie Noordoostpolder wordt vanaf 2016 twintig jaar lang jaarlijks € 10.000,- beschikbaar gesteld aan de vijf westelijke dorpen in de polder. De dorpen kunnen het geld besteden aan de promotie en ontwikkeling van hun dorp. Een kunstcommissie, bestaande uit Jan Meurs, Jeannet Hoogenkamp en Gerdien Wuestenenk, deed bij de windmolengeldencommissie van Dorpsbelang Creil een aanvraag voor een uitkering voor de realisering van een kunstwerk bij de dorpsentree Galemalaan / Creilerpad. De commissie kreeg voor hun plan in eerste instantie € 6.000,- toegekend, maar omdat de materiaalkosten gestegen waren is dit bedrag verhoogd naar € 7.000,-. Met medewerking van verschillende bedrijven in Creil kon het kunstwerk gerealiseerd en geplaatst worden. 

Ook de gemeente Noordoostpolder reageerde enthousiast op het plan en heeft de aanschaf van de planten en het ontwerp voor de beplanting voor haar rekening genomen. De planten werden op 9 april 2022 door vrijwilliger geplant. De houten palen, die er al stonden, geven de vorm van de Noordoostpolder weer. De grassen die onder het kunstwerk doorlopen stellen een polderweg voor. In het midden ligt Emmeloord, hier is het kunstwerk geplaatst. In een kring rond Emmeloord liggen de dorpen, elk dorp is een stuk ronde beplanting, ingeplant met grassen. De overige stukken zijn opgevuld met verschillende kleurende planten en struiken. 

Van 16 april t/m 8 mei 2022 werd in de Noordoostpolder het jaarlijkse tulpenfestival gehouden. Met ruim 2.000 ha bollenvelden is Noordoostpolder één van de grootste bloembollengebieden van Nederland. Het centrum van het tulpenfestival is Creil. Daarom koos de kunstcommissie voor een kunstwerk dat bestaat uit een plaat cortenstaal van 3 m hoog en 1,50 m breed waar een bloeiende tulp is uitgesneden. Rechts naast de voorstelling staat de naam CREIL. Omdat de initiatiefnemers het kunstwerk graag aangelicht wilden hebben heeft de gemeente vanaf een lantaarnpaal een stroomkabel aangelegd. Als de lantaarnpalen 's avonds aangaan, verlichten spotjes het kunstwerk, dat in beton verankerd is. Om te voorkomen dat het kunstwerk omwaait is het getuid met staalkabels.