Figurenomloop

Figurenomloop
Figurenomloop Figurenomloop

Plaats: Creil

Locatie: Galamalaan 35

Kunstenaar: Pieter Faber

Materiaal: koper

Jaar: 2004

Beschrijving:

In 1972 startte Pieter Faber samen met zijn broer Hendrik het bedrijf 'Faber Betonpompen' in Creil. In 1975 breidden zij op een tweede locatie uit met een machinefabriek. In 1995 nam Pieters zoon Richard het bedrijf voor 50% over van zijn vader en werd de machinefabriek voor 2/3 verkocht aan de heren Staring & Poppe. In 2004 werd Richard volledig eigenaar van Faber Betonpompen.

Bij de bedrijfsoverdracht wilde Pieter Faber iets doen voor het dorp waar hij vanaf het begin gevestigd was. Faber schonk een door hem gemaakte omloop met figuren die in de kerktoren geplaatst werd, op dezelfde plek als de figurenloop uit 1961. Op 30 juni 2004 werd de koperen figurenomloop door dorpsvoorzitter Age Mulder onthuld. De omloop vertelt het verhaal van Creil en omgeving. Eén van de figuren die langskomt is de kiekendief. Flevoland is één van de weinige plekken in Nederland waar de bruine kiekendief nog voorkomt. Na de drooglegging van Flevoland zorgden de uitgestrekte rietvelden voor de komst van de bruine kiekendief naar het gebied. Het silhouet van de kiekendief werd het symbool van de provincie. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders gebruikte de kiekendief jarenlang als beeldmerk nadat technisch tekenaar Jan van Dijk een exemplaar had getekend voor de Atlas van Flevoland. Begin jaren 1980 besloot een medewerker van de net opgerichte VVV het karakteristieke silhouet van de vliegende bruine kiekendief als symbool voor Flevoland te gebruiken.

De tulpen in de figurenomloop staan voor de bollenteelt bij Creil. Water is één van de basisbehoeften van een tulp en belangrijk voor de groei en kwaliteit van de bol. In tijden van droogte moeten de tulpenvelden beregend worden. Toen Pieter Faber zijn broer Sipke met slangen zag slepen om te beregenen ontwikkelde hij de regenhaspel die daarna door Faber Machinefabriek gemaakt werd. Vandaar dat de beregeningshaspel in de figurenomloop niet ontbreekt. Verder zijn afgebeeld de karakteristieke Schokbetonboerderij en de windmolens die in dit gedeelte van de Noordoostpolder langs de IJsselmeerdijk staan. De vissen verwijzen naar de periode voordat de Noordoostpolder drooggelegd was. De scheepjes van Creil, het symbool van het dorp, refereren aan het kunstwerk 'Zeilschepen' van Eric Claus. Tijdens de ontginning van de Noordoostpolder werd er nog geploegd met paarden, vandaar een paard voor een ploeg. De twee sporters refereren aan de sportiviteit van het dorp en de middeleeuwse ridder te paard verwijst naar het verhaal over de strijd tussen Graaf Floris II van Holland en de Friese edelman Galo Inges Galema. De omloop met figuren hoort op gezette tijden rond te draaien maar is al lange tijd buiten werking.

Op 13 januari 2005 brak rond 19.00 uur brand uit in de kerktoren van de Ontmoetingskerk. De spits ging in vlammen op, het dak, de wijzerplaten en de haan gingen verloren, de toren zelf en het hangwerk van de luidklok liepen flinke schade op. 

De kerk, waar in de kopgevels zeshoekige ramen van Berend Hendriks zitten, had nagenoeg geen schade opgelopen.

 

Kunstenaar

Pieter Faber werd op 1 september 1941 in Bollingawier geboren. In 1959 emigreerde hij op 18 jarige leeftijd naar Nieuw- Zeeland om op een boerderij te gaan werken. Na een paar jaar startte hij met een compagnon een bedrijf in het aanleggen van riolering. Tijdens dat werk zag hij hoe fysiek en moeizaam men met een schop beton vanuit een kruiwagen in gasbetonblokken schepte. Hiervoor ontwikkelde hij een betonpomp die in 1968 op de markt kwam.

In 1972 keerde Pieter Faber terug naar Nederland en startte met zijn broer Hendrik 'Faber Betonpompen' in Creil. Faber was een echte ondernemer en uitvinder. Wat hij zag en bedacht dat maakte hij. Vooral nieuwe uitvindingen en ontwerpen. In 2004 nam zoon Richard het bedrijf van zijn vader over. Pieter Faber overleed op 9 april 2016 in Heerenveen.

Laatste Update dinsdag, 19 maart 2019