Houtsculpturen

Houtsculpturen
Houtsculpturen Houtsculpturen Houtsculpturen Houtsculpturen

Plaats: Bant

Locatie: Kuinderbos

Kunstenaar: Giel Ramakers en John van Kampen

Materiaal: hout

Jaar: 2005, 2012, 2013


Beschrijving:

In het Kuinderbos staan langs drie wandelroutes houten sculpturen. In 2005 kwam een educatieve wandeling voor kinderen tot 10 jaar rond de Kuinderplas tot stand. De aanleg van de Dwergenroute heeft € 70.000,- gekost waarvan de provincie Flevoland ruim € 22.000,- bijdroeg. Langs de route hakte beeldhouwer Giel Ramakers uit Lemmer met hamer en beitel beelden van Sneeuwwitje en de zeven dwergen uit lariks stammen. Het hakwerk kostte hem ongeveer 600 uur. Ook de pad, kikker, salamander, wijze uil en drie uilen zijn van zijn hand. In 2012 maakte Ramakers ook houten beelden van een witte sneeuwuil, een toverdrankenboek en andere magische onderwerpen voor de door Staatsbosbeheer ontwikkelde GPS route met als thema 'Harry Potter in het Kuinderbos'. 

Langs de 'Oude Havenroute' staan 12 massief houten beelden, die tijdens de doe-dagen van Staatsbosbeheer in 2013 gemaakt zijn door John van Kampen uit Lemelerveld. De tweevoudig Wereldkampioen motorzagen zaagde de beelden met een speciale kettingzaag uit ruwe boomstammen. De carver had een arsenaal aan kettingzagen met zaagbladen variërend van twintig centimeter tot wel anderhalve meter. Het was fascinerend te zien hoe hij met grof gereedschap verfijnde objecten kon maken. Stammen werden door hem omgevormd tot haast levensechte dieren. De lengte en dikte van de boomstammen bepaalden de mogelijkheden. John van Kampen is boomverzorger van beroep en weet precies hoe hij met verschillende houtsoorten moet omgaan. Hij geeft een boom een tweede leven. Langs de 3,1 km lange wandelroute staan o.a. een uil, een eekhoorn, een beer, een zeearend, een wolf en een vos die op twee fazanten loert. Daarnaast vind je er ook een tulp en een kaars. Het beeld van de wolf won destijds de eerste prijs van de houtcarvingswedstrijd. Een groot deel van de sculpturen is gemaakt van hout uit het Kuinderbos.

De houtschulpturen die tijdens Eventing Emmeloord gemaakt zijn staan langs de zandsculpturenroute.

Kunstenaars

Giel Ramakers is geboren in Limburg. Als jochie maakte hij al beelden uit hout. Zijn vader moest niets hebben van Giels toekomst als kunstenaar en dwong hem aan de slag te gaan in Staatsmijn Maurits in Geleen. Nadat de mijn in 1967 gesloten werd werkte Ramakers als bouwvakker en bulldozermachinist voordat hij in de WAO belandde. Giel Ramakers verhuisde naar Lemmer waar hij in de textielsector ging werken. Toen hij met de VUT ging begon hij weer met het maken van houtsnijwerk. Op zoek naar hout klopte Ramakers aan bij boswachter Harco Bergman. Van het een kwam het ander en in 2004 werd Ramakers vrijwilliger in het Kuinderbos. In 2009 werd hij voorgedragen als vrijwilliger van het jaar. Tijdens de boomfeestdag werd Ramakers verrast door een cameravrouw van de NCRV die hem een horloge en oorkonde overhandigde. Giel Ramakers overleed op 22 februari 2016. Bron: de Stentor