Ontstaan Nieuw Land

Ontstaan Nieuw Land
Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land

Plaats: Emmeloord

Locatie: Deel 20

Kunstenaar: Herman Nieweg

Materiaal: beton

Jaar: ca.1980

Beschrijving:

Tot aan de verbouwing omstreeks 2012 van Hotel het Voorhuys stond naast de ingang een betonnen reliëf van 3 x 5 m2. De sculptuur 'Ontstaan Nieuwe Land' is omstreeks 1980 gemaakt door kunstenaar Herman Nieweg. De grijze betonnen muur steekt voor de gevel uit. In diepliggende vlakken verbeeldt Nieweg het ontstaan van de Noordoostpolder. Het reliëf' vertoont een tweedimensionaal lijnen- en vlakkenspel zonder een driedimensionale dieptesuggestie. De enige ‘ruimte’ die gesuggereerd wordt, is ontstaan door het gebruik van beton in verschillende diktes.

In 1995 heeft de kunstenaar Joop Masséus (1935) uit Emmeloord het reliëf in rood, geel, blauw en groen ingekleurd. In de opslag wacht het kunstwerk 'Ontstaan Nieuwe Land' op een nieuwe bestemming.

Kunstenaar

Herman Nieweg werd op 13 april 1932 in Steenwijkerwold geboren. Nieweg studeerde binnenhuisarchitectuur aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam, waar hij leerling was van Frieda Koch (1923) die hem in aanraking bracht met keramiek. Zijn voorliefde voor de keramische discipline is sindsdien nooit meer weggeweest. Nieman legde zich meer en meer toe op de keramiek en beeldhouwkunst. In de binnenhuisarchitectuur voelde hij zich te veel geremd, omdat het een gebonden kunst is. Autonome beelden en monumentale opdrachten werden door Nieweg zowel in beton, dat in een mal gegoten werd, als in keramiek uitgevoerd. Als kunstenaar is Nieweg autodidact.

Het oevre van Nieweg bezit een sterke relatie met landschapsarchitectuur en bouwkunst. Ruimtelijk denken is zijn tweede natuur, maar daarnaast maakt hij ook humoristische mensbeelden, ludieke taferelen, speelse tableaus, abstracte en non-figuratieve sculpturen, geabstraheerde groeivormen en speelobjecten. Bron: Capriolus

Nieweg woonde en werkte in Giethoorn en was als docent verbonden aan CeleCentrum in Zwolle. Op 13 juni 1967 werd Dorpshuis 'De Klenke' (later 't Polderhuis) in Bant geopend met in de hal een 2 m hoog keramisch wandplastiek van de hand van Herman Nieweg. Op 5 januari 1970 werd in het Waterloopbos in de Noordoostpolder een nieuw kantoor in gebruik genomen waarbij in de kantine een plastiek van Nieweg werd onthuld. Diezelfde dag werd in de Oosterscheldehal een door de aannemer aangeboden kunstwerk overgedragen dat eveneens door de kunstenaar werd gemaakt. Na 33 jaar verlieten Nieweg en zijn vrouw Lidy, begin jaren negentig, Giethoorn om in het Portugese Monchique te gaan wonen waar hij enkele grote bakovens bouwde. Het was zijn bedoeling zich volledig op handgestookte keramiek te gaan concentreren. Lang heeft Herman Nieweg niet in zijn nieuwe domein kunnen werken. Hij overleed op 28 mei 1999, 67 jaar oud.

Bekend werk van Herman Nieweg is o.a. '3 Zuilen met vogel' (1973) in Assen en 'Het Reliëf' aan de stadsmuur in Zwolle. Naast de Stilo Sporthal in Assen staat 'Zuil' (1979), in Vollenhove hangen de keramische reliëfs 'Hoedster met kuikens' (1973) en 'De Uilenboom' (1974) en in Sint Janskllster, 'Twee vogels' (1975). Aan de muur van het voormalig gemeentehuis in Heino (1982) en aan basisschool het Kompas in Steenwijk hangt eveneens een keramisch reliëf (1983). 

Laatste Update woensdag, 14 juni 2017