Danseres

Danseres
Danseres Danseres Danseres Danseres Danseres Danseres Danseres Danseres

Plaats: Emmeloord

Locatie: Harmen Visserplein

Kunstenaar: Jan de Graaf

Materiaal: Brons

Jaar: 1990


Beschrijving:

In de derde week van maart 1990 werd voor het in 1975 geopende Muzisch Centrum, het ongeveer 1,20 meter hoge kunstwerk 'Danseres' op een 70 cm hoge sokkel geplaatst. Het Muzisch Centrum verzorgt opleidingen op het gebied van muziek, beeldende kunst en dans. Het bronzen kunstwerk gemaakt door Jan de Graaf verbeeldt een klassieke balletdanseres. De danseres staat op haar tenen en heeft haar armen boven het hoofd gebogen. Met opgeheven hoofd kijkt ze naar haar sierlijke handen. Ze draagt spitzen, balletschoentjes met platte neuzen, waardoor ze op haar tenen kan dansen. Ze is gekleed in een dunne jurk, die meer onthult dan verhult. Sierlijk en gracieus gaf zij een voorproefje van wat de bezoekers binnen in het Muzisch Centrum konden verwachten.

Twintig jaar heeft het figuratieve kunstwerk op het Harmen Visserplein gestaan, maar na het weekend van 8 en 9 januari 2011 was de sokkel leeg. De Danseres was gestolen, waarschijnlijk door zogenaamde 'koperdieven', die het hebben voorzien op bronzen en koperen beelden, om dat als oud metaal te verkopen. De prijs die men dan ontvangt voor het schroot weegt meestal nauwelijks op tegen de prijs die een kunstwerk vertegenwoordigt. De gemeente heeft aangifte van de diefstal gedaan. De lege plek werd door de gemeente opgevuld. Toen bleek dat het gestolen beeld niet teruggevonden werd is een nieuwe Danseres aangekocht die op 23 februari 2012 onthuld werd.

Kunstenaar

Jan de Graaf is op 29 januari 1948 in Dordrecht geboren. Hij studeerde van 1971 - 1976 aan de Academie voor Beeldende Kunst te Rotterdam. De Graaf maakt voornamelijk figuratieve, bronzen plastieken en ontwikkelde zich tot een kunstenaar met een geheel eigen persoonlijkheid. Soms kleedt hij zijn bronzen figuren aan door ze te beschilderen.

Jan de Graaf heeft een karakteristieke stijl ontwikkeld. Vrouwen en kinderen zijn meestal zijn inspiratiebron. Spelend of pratend, zo van de straat geplukt. Het opmerkelijke is dat de vormen niets hebben van de normale proporties. Tijdens het boetseren stileert hij zijn beelden. Beeldkenmerkend zijn de kleine kraalogen, die vitaal het leven inkijken en de grote oren die alles opmerken. In de afwerking bewijst De Graaf zijn grote vakmanschap. Hij weet schoonheid te koppelen aan herkenbaarheid en heeft gevoel voor humor, maar ook voor tederheid. De Graaf maakt voornamelijk bronzen plastieken die van begin tot eind helemaal door hem zelf gemaakt worden. Alleen de smeltkroes wordt door de bronsgieter bediend. Eenvoudig en sierlijk, zo kunnen we de beelden van Jan de Graaf typeren.