Pelikaan

Pelikaan
Pelikaan Pelikaan

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Ed Schouten

Materiaal: brons

Jaar: 2004


Beschrijving:

In de nacht van 23 op 24 september zijn 6 kunstwerken gestolen van 'Huisje, boompje, beestje', een kunstproject aan de Verhagenlaan dat in 2004 speciaal voor kinderen gerealiseerd is. Leerlingen van de St. Josephschool hadden het kunstwerk 'Pelikaan', dat gemaakt is door de Ed Schouten, voor de kunstroute uitgekozen.

Pelikanen jagen in een groep, gezamenlijk drijven zij een school vis naar een ondiepe plek. Daar schept de pelikaan de vissen op met zijn lange snavel die te vergelijken is met een soort schepnet. Door in het water te happen vult de keelzak zich met water. Als hij zijn hoofd optilt gaat het water weg en blijft de vis achter. Deze bronzen pelikaan kijkt alert om zich heen, klaar om de volgende lading vis uit het water te scheppen. Ed Schouten beperkt zich in zijn sculpturen hoofdzakelijk tot beweging, vorm en lijn. Hij boetseert zijn beelden met klei of boetseerwas om een soort metalen skelet. Uitgangspunt is de natuurlijke vorm. Wanneer het beeld af is maakt hij een rubbermal, dit kun je een negatief noemen. Hierin wordt was gegoten. Dat is dan weer een positief. Dat wasmodel gaat naar de bronsgieter om afgegoten te worden. Vervolgens moet het beeld geciseleerd en gepatineerd worden. Het hele proces is zeer arbeidsintensief en dat maakt een bronzen kunstwerk duur.

Op de ochtend van 24 september 2008 was het kunstwerk 'Pelikaan' verdwenen. Het beeldje was op grove wijze van zijn sokkel gehaald, wat restten waren slecht twee pootjes met zwemvliezen. De totale schade van de gestolen kunstwerken bedraagt ruim €40.000,-.

Kunstenaar

Ed Schouten werd in 1953 in Kuala-Belait op Brits Borneo geboren. Op 5-jarige leeftijd kwam hij naar Nederland. Van 1974 tot 1979 studeerde hij beeldhouwen aan Academie Minerva in Groningen. Op de Academie en vlak daarna  hield hij  zich vooral Bezig met portret en model boetseren. Toen hij na zijn opleiding een aantal studiereizen maakte naar onder andere Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië, leerde hij de boomkikker kennen die hem enorm fascineerde. Later is hij zich ook bezig gaan houden met andere dieren zoals hangbuikzwijnen, pelikanen, maraboes en hanen

Het werk van Ed Schouten is realistisch en naturalistisch, veelal geïnspireerd door de natuur. Hij werkt het liefst in brons, waarbij de lijnvorming en de vereenvoudiging van de vorm belangrijk is. Over zijn werk zegt Schouten: "Ik hou van een strakke vorm, maar dan moet je verantwoording afleggen. Onvolkomenheden komen dan aan het licht. Wanneer ik begin is het werkstuk schetsmatig en losser en heeft meer structuur. Later ga ik de vorm strakker maken en benadruk ik het lineaire aspect. Ik verafschuw werk dat uit ronde keuteltjes klei is opgebouwd, omdat het vormverhullend is".