Boomkikker Max

Boomkikker Max
Boomkikker Max Boomkikker Max Boomkikker Max

Plaats: Emmeloord

Locatie: Verhagenlaan

Kunstenaar: Ed Schouten

Materiaal: brons

Jaar: 2004


Beschrijving:

Op 16 december 2004 werd de kunstroute Huisje, boompje, beestje,' een wandeling langs kunst op kniehoogte onthuld. Voor de route kozen leerlingen van de St. Josephschool in Emmeloord 5 kunstwerken uit waaronder 'Boomkikker Max'. De voorstelling is duidelijk, een kikker op een tak. Er is geen misverstand mogelijk, je herkent wat daar staat. Zo'n beeld noemen we dan figuratief.

Het kunstwerk is gemaakt door Ed Schouten, die na zijn opleiding diverse studiereizen maakte naar Indonesië, Nieuw-Zeeland en Australië. In Australië leerde hij de boomkikkers kennen, het piepkleine diertje dat zijn leidmotief werd. De Europese boomkikker is in Nederland een van de meest populaire kikkers. Met zijn lakgroene rugkleur, het 'kindgezichtje', de grote ogen en de fijne grijphanden, voldoet hij precies aan ons 'kindschema'. Het dier heeft daarom grote waarde als decoratief object. De kikker, die in werkelijkheid drie centimeter groot is, wordt door Schouten uitvergroot. De kunstenaar werkt het liefst in brons waarbij vorm en lijn belangrijk in het beeld zijn. De patina krijgt een niet minder belangrijke rol toebedeeld en bepaald mede de uiteindelijke vorm. Het kunstwerk 'Boomkikker Max' is in de kleuren groen en bruin gepatineerd.

In de nacht van 23 op 24 september 2008 is Max door onbekenden van zijn sokkel gehaald. Diezelfde nacht zijn van de kunstroute nog 5 andere bronzen beeldjes buitgemaakt. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Kunstenaar

Ed Schouten werd in 1953 in Kuala-Belait op Brits Borneo geboren. Op 5-jarige leeftijd kwam hij naar Nederland. Van 1974 tot 1979 studeerde hij beeldhouwen aan Academie Minerva in Groningen. Op de Academie en vlak daarna  hield hij  zich vooral Bezig met portret en model boetseren. Toen hij na zijn opleiding een aantal studiereizen maakte naar onder andere Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië, leerde hij de boomkikker kennen die hem enorm fascineerde. Later is hij zich ook bezig gaan houden met andere dieren zoals hangbuikzwijnen, pelikanen, maraboes en hanen

Het werk van Ed Schouten is realistisch en naturalistisch, veelal geïnspireerd door de natuur. Hij werkt het liefst in brons, waarbij de lijnvorming en de vereenvoudiging van de vorm belangrijk is. Over zijn werk zegt Schouten: "Ik hou van een strakke vorm, maar dan moet je verantwoording afleggen. Onvolkomenheden komen dan aan het licht. Wanneer ik begin is het werkstuk schetsmatig en losser en heeft meer structuur. Later ga ik de vorm strakker maken en benadruk ik het lineaire aspect. Ik verafschuw werk dat uit ronde keuteltjes klei is opgebouwd, omdat het vormverhullend is".