Zeven heuvels

Zeven heuvels
Zeven heuvels Zeven heuvels Zeven heuvels

Plaats: Emmeloord

Locatie: Marknesserweg

Kunstenaar: Karin van de Molen

Materiaal: gras, hout en glas

Jaar: 2001


Beschrijving:

Op zoek naar nieuwe inzichten en ideëen met betrekking tot duurzame ontwikkeling riep de Nederlandse Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO) in 1999 bedrijven en kunstenaars op om zich gezamenlijk over dit thema te buigen. In Flevoland resulteerde dit in een samenwerkingsverband tussen de Emmeloordse producent van vuilniswagens Geesink BV en de kunstenaars Michel Bongertman, Willem Hoogeveen, Frea Lenger, Karin van der Molen en Fred van Weli. Geesink BV, begaan met de toekomst van afval en vuilverwerking, stelde een vuilniswagen ter beschikking die kon dienen als rijdende expositieruimte. De kunstenaars gingen vervolgens aan de slag om de expositie 'Dromen die uitkomen' in te richten. De beelden, schilderijen, ontwerp schetsen die de vijf kunstenaars maakten gaven de bezoeker te denken over het afval dat ons omringt. De openingshandeling van de tentoonstelling werd verricht door de heer A.B.N. Laarhoven, verkoop directeur Geesink B.V.

Het project van Karin van der Molen is in 2001 in Emmeloord gerealiseerd. De kunstenares heeft het getal 7 genomen; zeven symboliseert de 7 volgende generaties. Op zeven heuvels van gras zijn hoge houten zetels geplaatst om na te denken over het verleden en de toekomst. De rugleuning van zes stoelen bestaat uit een blauwe glazen hoekige geometrische vormen, Eén stoel heeft een rode cirkel als rugleuning. Van 7 rest afvalstromen, zouden 7 "urnen", o.a. van hout, glas, stof, schroot en plastic, vervaardigd worden. In het oorspronkelijke plan stond dat in deze urnen afvalverbrandingsgas gestopt zou worden. Dit onderdeel van het plan heeft Karin van der Molen echter niet uitgevoerd. Op een bordje bij het kunstwerk staat: Zeven bezinningsheuvels voor de toekomst van ons afval. Een teken in het landschap, een signaal voor de voorbijgangers.

Zeven heuvels was aangelegd als tijdelijk kunstobject. Bij de ontwikkeling van industrieterrein Munt is het kunstwerk van Karin van der Molen verwijderd.

Kunstenaar

Karin van der Molen is in 1962 geboren in Heemskerk. Van 1992 – 1995 studeerde zij aan de Stichting de Vrije Academie in Den Haag. Sinds 1995 is van der Molen actief als beeldend kunstenaar. Zij onderzoekt de wereld in verf, installaties en videobeelden. In haar werk reageert ze op plaatsen, gebeurtenissen en ontmoetingen waaraan de ziel is blijven haken, in een poging er zo dieper in door te dringen. Zij maakt zowel schilderijen als ruimtelijk werk. Het ruimtelijke werk van Karin is onconventioneel en poëtisch van aard. Daarin combineert ze glas, hout en organische materialen